"Parteneriatul pentru o scoala mai buna" vizeaza implicarea tuturor factorilor responsabili - minister si autoritati locale - intr-un proces de colaborare in interesul superior al generatiilor de elevi care, de fapt, inseamna viitorul Romaniei.
"Atunci cand vorbim despre scoala vorbim, de fapt, despre modul cum intelegem sa dam forma viitorului nostru. Or, el nu se poate contura fara implicarea noastra constanta, nepartizana si cu viziune. Imi exprim speranta ca noul an scolar este, si cu ajutorul dumneavoastra, mai bine pregatit pentru elevi si profesori. Ca, impreuna, putem contura lumea in care orice vis este permis pentru copiii nostri, dand, astfel, sens viitorului lor", declara ministrul Mircea Dumitru.
Va prezentam, in continuare, textul complet al "Parteneriatului pentru o scoala mai buna", propus de ministrul Mircea Dumitru. Textul este, de asemenea, disponibil pe pagina de facebook a ministrului Mircea Dumitru.
"Stimata doamna primar,
Stimate domnule primar,
Sunt onorat sa ma adresez dumneavoastra in calitate de ministru al Educatiei. Spun acest lucru pentru ca educatia este un domeniu de o importanta majora nu doar pentru elevii, studentii sau profesorii de astazi. Educatia este despre astazi, despre maine dar si despre generatiile care vor veni. Este si va fi despre oameni si modul in care noi toti reusim sa conturam societatea.
In Romania sunt peste 3 milioane de elevi, pentru ca doar atatia copii reusesc sa vina la scoala. Pentru multi altii ca ei, scoala reprezinta doar un vis. Lipsurile ii impiedica pe acestia sa invete sa citeasca, sa scrie, sa isi puna intrebari si sa gaseasca raspunsuri. Pentru multi, o carte de povesti este o lume la care nu reusesc sa ajunga. Nu vor auzi niciodata, poate, de Greuceanu, Ileana Cosanzeana, Micul Print, Huckleberry Finn, Fetita cu Chibrituri, Nica sau de Harry Potter.
In Romania inca avem copii analfabeti, iar vina nu este a lor. Avem copii care merg la scoala, dar dincolo de activitatea rutiniera, aici nu gasesc acel spatiu prietenos si incluziv de dezvoltare de care au ei nevoie. Iar cauzele sunt multiple.
Pentru faptul ca toti copiii despre care am vorbit mai devreme nu vor ajunge sa isi implineasca propriul potential, responsabilitatea o purtam noi, adultii.
Doamna primar,
Domnule primar,
Ma adresez dumneavoastra pentru ca sunteti acolo, langa toti acesti copii si pentru ca, impreuna, putem sa ii ajutam.
Guvernul si-a indreptat atentia catre comunitatile mai putin avantajate, dar avem nevoie si de sprijinul dumneavoastra. In acest mandat, am inteles cu totii ca Romania nu este doar despre rezultate exceptionale si scoli frumoase, despre minti sclipitoare care pot da totul, pentru ca li se ofera aceasta sansa, ci si despre scoli vechi de zeci de ani, despre copii care trebuie sa infrunte saracia si despre profesori care au nevoie de recunoasterea muncii lor.
Stiu ca multi dintre dumneavoastra inteleg ce inseamna o scoala pentru comunitate. Dar mai stiu si ca sunt locuri unde este nevoie de o implicare mai activa. Poate ca nu e o noutate, dar e despre realitatea din jurul nostru. Copiii nostri invata, in continuare, in scoli fara autorizatie sanitara de functionare. Pentru ca, in aceste scoli, lipsesc conditiile minimale de igiena. Cum ar putea sti acesti copii despre „stil de viata sanatos”, daca nu ii ajutam sa deprinda obiceiuri minimale?
Apoi, autorizatiile de securitate la incendiu. E mai mult decat indeplinirea unor standarde seci de autorizare. Este vorba de siguranta copiilor si a cadrelor didactice in spatiile unde isi petrec mare parte a zilei. Si cred ca la asta trebuie sa ne gandim, in primul rand.
Sunt ferm convins ca in fiecare scoala exista elevi al caror efort merita rasplatit si, astfel, sustinut. Este modul in care si dumneavoastra puteti contribui la un viitor mai bun pentru copii si, implicit, pentru comunitate. Pentru ca o astfel de valoare adaugata individual se intoarce catre societate.
O scoala inseamna, in egala masura, si profesori. Pentru aceia dintre ei care fac naveta pentru a ajunge la ore, implicarea dumneavoastra in decontul navetei este esential. De altfel, cred ca pentru bunul mers al scolii este la fel de important si modul in care comunitatea scolara dialogheaza cu dumneavoastra. Aici, echilibrul si parteneriatul sunt singurele modele care pot functiona.
Atunci cand vorbim despre scoala vorbim, de fapt, despre modul cum intelegem sa dam forma viitorului nostru. Or, el nu se poate contura fara implicarea noastra constanta, nepartizana si cu viziune.
Imi exprim speranta ca noul an scolar este, si cu ajutorul dumneavoastra, mai bine pregatit pentru elevi si profesori. Ca, impreuna, putem contura lumea in care orice vis este permis pentru copiii nostri, dand, astfel, sens viitorului lor.
Va multumesc pentru ceea ce faceti pentru tcoala romaneasca si va asigur de tot sprijinul meu.
Cu deosebita consideratie,
Mircea Dumitru,
profesor, ministru al Educatiei"