Potrivit ziarului
Gandul, insa, realitatea este alta. Multi dintre acesti copii nescolarizati provin din comunitati sarace sau preponderent rome, neavand practic sansa unui viitor mai bun in conditiile in care sunt nescolarizati.
Numarul copiilor "pierduti" in drum spre clasa pregatitoare reiese dintr-un calcul simplu. in acest moment, in Romania, sunt in plata 195.179 de alocatii de stat pentru copiii nascuti in perioada 1 septembrie 2010-1 septembrie 2011, adica exact acei copiii care ar fi trebuit sa inceapa scoala in septembrie, potrivit datelor furnizate Gandul de Ministerul Muncii si Justitiei Sociale.
Cum legea permite, aproape 29.815 au fost scolarizati in ciclul 2016-2017, implinind varsta de sase ani in intervalul septembrie-decembrie 2016, potrivit datelor publice ale Ministerului Educatiei. Daca ii scadem din socoteala si pe cei 124.413 copii inscrisi acum, care implinesc sase ani pana la 1 septembrie, rezulta o diferenta de 40.951 de copii care nu se regasesc in cataloage la clasa pregatitoare.
Ministrul Educatiei, Liviu Pop, nu pare alarmat de situatie: "Nu stiu cum arata statistica, daca era obligatia sa se inscrie in clasa pregatitoare. Stim ca prin lege este obligativitate de anumite varste sa intre in clasa pregatitoare. Pot fi parinti care au uitat sa faca aceasta inscriere. Evident la data de 11 septembrie vom sti cu exactitate cati dintre cei nascuti sunt inscrisi in clasa pregatitoare", a declarat acesta.