Cu toate acestea, multi parinti trec deseori cu vederea un atribut important al vietii moderne pe care ar fi bine sa-l transmita copiilor si care este menit sa le dezvolte comportamentele de viitori adulti responsabili: grija pentru mediul inconjurator. Cu cat educatia ecologica va incepe mai devreme, cu atat deprinderile bune se vor transforma in stil de viata. Exista cateva modalitati prin care iti poti deprinde copilul sa iubeasca mediul inconjurator si sa aiba grija de el. Iata cateva dintre ele:
Petrece mai mult timp alaturi de cel mic in aer liber
Probabil cel mai bun mod de a incepe educatia ecologica a copilului este sa-i dezvolti dragostea pentru natura. Posibilitatile sunt nenumarate: o plimbare in parc, printre arbori si flori, partide de pescuit, plimbari cu bicicleta, drumetii pe trasee montane sau excursii in diverse locuri inedite din natura. In modul acesta, copilul tau va asocia petrecerea timpului in aer liber cu distractia si ii va fi usor sa-si cultive respectul pentru natura.
Arata-i cum sa recicleze
Daca exista o activitate care sa dea rezultate palpabile in ocrotirea mediului, aceasta este reciclarea. Obisnuieste-l pe cel mic sa sorteze deseurile menajere si pregateste cosuri de gunoi separate pentru metal, sticla, hartie sau resturi de mancare. Deprinde-l sa foloseasca
pungi biodegradabile si explica-i diferenta dintre acestea si cele de plastic. Evident, va trebui sa faci din reciclare un obicei permanent al casei.
Incurajeaza-l sa mearga pe jos sau pe bicicleta
Nu este nevoie sa folosesti tot timpul masina atunci cand ai de mers undeva. Indeamna copilul sa mearga pe jos sau cu bicicleta cand se deplaseaza in apropierea casei. De asemenea, ii poti explica care sunt efectele poluarii aerului si de ce este bine pentru mediu sa circuli cu mijloace de transport nepoluante.
Invata-l sa iubeasca animalele
Animalele de companie pot deprinde copilul sa le inteleaga si sa le iubeasca. Arata-i cum sa le hraneasca, sa le plimbe sau sa se joace cu ele. Explica-i cat rau poate face poluarea animalelor si da-i exemple pe care le poate intelege. In felul acesta, cand va ajunge la maturitate, copilul va fi constient de modul in care trateaza fauna si mediul in care traieste.
Aranjati impreuna gradina
Gradinaritul nu este doar un mod placut de a petrece timp impreuna in aer liber, ci si un prilej de a-i arata ce inseamna cultivarea plantelor in mod sustenabil. In timpul activitatilor in gradina, arata-i cum sa obtina compost din reciclarea resturilor biodegradabile si explica-i cum, astfel, deseurile menajere devin hrana pentru plante.
Plantati copaci
Este important sa insufli copilului dragostea pentru pomi de la o varsta frageda. O modalitate distractiva de a face acest lucru este sa plantati impreuna cate un copac pentru fiecare din zilele sale de nastere. Explica-i cat de importanti sunt arborii pentru mediu si de ce este bine sa nu fie taiati. In plimbarile pe care le faceti impreuna invata-l pe cel mic sa recunoasca diferite specii de copaci si explica-i cateva din caracteristicile lor.
Educatia ecologica facuta de la cea mai frageda varsta si deprinderile bune pe care si le va insusi copilul tau in familie, vor deveni un mod de viata si il vor transforma intr-un adult responsabil cu mediul inconjurator. Daca cele cateva idei pe care ti le-am dat ti-au trezit interesul, le-ai putea aplica pe cele care se potrivesc cel mai bine copilului tau, punand astfel bazele unei educatii pe care o va continua la scoala.
Sursa FOTO: Shutterstock