Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
De Portal Invatamant la 16 Mai. 2024 |
0 comentarii Fii primul care comenteaza |
Cu totii suntem de acord cu faptul ca a le citi copiilor ii ajuta sa invete sa citeasca singuri mai repede si mai bine. Dar beneficiile cititului impreuna merg mult dincolo de alfabetizare.
Iata cum ajuta faptul ca ii citesti copilului la dezvoltarea sa cognitiva si emotionala.
Cititul si expunerea la cuvinte ii ajuta pe copii sa isi maximizeze limbajul si capacitatea cognitiva.
Expunerea constanta la o varietate de modele lingvistice ii ajuta pe cei mici sa-si dezvolte limbajul. Simpla expunere la cuvinte este cel mai important lucru pe care il poti face pentru a ajuta la construirea conexiunilor in creierul copilului.
Citindu-i copilului inca de la o varsta frageda, chiar inainte ca acesta sa fie capabil sa comunice verbal, va contribui la crearea bazelor pentru utilizarea eficienta a limbajului mai tarziu. Acest lucru se intampla deoarece cartile ii expun pe copii la un vocabular si o gramatica pe care nu le-ar auzi in mod normal. Cartile le permit sa auda cuvinte noi si diferite moduri de a alatura cuvintele, ceea ce le extinde capacitatea de a intelege si de a folosi limbajul.
Pe langa limbaj, lectura este, de asemenea, un instrument important pentru a-i ajuta pe copii sa dezvolte empatie. Pe masura ce copiii citesc carti despre oameni a caror viata este diferita de a lor si mai ales povesti spuse din perspectiva acestor oameni, ei dobandesc apreciere pentru sentimentele altor oameni, precum si pentru alte culturi, stiluri de viata si perspective.
Cartile ii pot ajuta pe copii sa invete si cum sa isi gestioneze propriile sentimente in mod sanatos. Vazand personajele din carti traind diferite emotii, cum ar fi furia sau tristetea, copiii vor intelege ca aceste sentimente sunt normale si le ofera sansa de a vorbi si ei despre ceea ce simt.
Pe langa ce asimileaza acasa, mediul academic contribuie la dezvoltarea si modelarea copilului. Un program integrat, bine structurat, ce se axeaza pe indrumarea si dezvoltarea armonioasa a copilului, precum ofera Cambridge School of Bucharest, va pune bazele dezvoltarii abilitatilor sale cognitive si emotionale.
Cititul ii ajuta pe copii sa isi construiasca o baza larga de cunostinte generale, ceea ce este deosebit de util odata ce incep scoala.
Copiii invata o parte din aceste cunostinte din carti, iar o alta parte din discutiile cu parintii in timpul lecturii. Cu cat asimileaza mai multe cunostinte generale, indiferent ca este vorba despre geografie, transport, natura sau nenumarate alte subiecte, copiii au mai mult context pentru informatiile pe care le intalnesc la scoala si le este mai usor sa invete despre subiecte noi.
A avea timp pentru a citi copilului nu inseamna doar activitatea de lectura. Este vorba despre a petrece timp consistent impreuna, fara alte distrageri. Chiar si cateva minute de lectura impreuna va ofera o sansa de a va conecta unul cu celalalt si de a impartasi o activitate placuta.
Mai mult, acest timp de calitate petrecut impreuna are beneficii pentru dezvoltarea cognitiva a copiilor, in special atunci cand sunt mai mici. Experientele senzoriale de a sta cu parintele, de a auzi o voce familiara si de a simti o carte in mainile lor sunt importante pentru dezvoltarea creierului copiilor.
A tine copilul in brate in timp ce citesti ajuta la activarea neuronilor, ceea ce ii face pe copii mai receptivi la limbaj si la stimularea cognitiva pe care o primesc din aceasta experienta.
Asadar, expunerea la cuvinte si limbaj alaturi de acele experiente senzoriale semnificative ajuta la dezvoltarea capacitatilor lingvistice ale copiilor.
Sursa foto: freepik.com