"Rezultatul acestor evaluari nu a fost niciodata centralizat la nivel national, sa vedem exact care este situatia. Maine avem o conferinta video cu inspectorii scolari judeteni si le vom cere sa faca o analiza la nivelul fiecarui judet si apoi vom face o analiza la nivel national, sa avem o harta a acestor rezultate", a declarat ministrul Educatiei, conform Mediafax.
Saptamana aceasta, elevii de clasa a II-a sustin evaluarea nationala. De-a lungul a celor patru ani de cand s-au introdus aceste evaluari, au aparut multe discutii pe marginea acestui subiect. Ministerul Educatiei explica faptul ca evaluarile nu trebuie luate ca pe niste examene.
"Acestea sunt niste evaluari care scot in evidenta cunoasterea nivelului de pregatire, la un moment dat, a elevilor. Aceste evaluari nu trebuie luate ca examinari. Acest cuvant - examen - induce ideea de competitie intre elevi, dar aceasta evaluare este una individuala si care are ca rezultat o analiza a nivelului de pregatire, iar cadrele didactice ar trebui sa intocmeasca pentru fiecare elev o fisa cu ce trebuie facut ca elevii respectivi, in functie de nivelul de pregatire care rezultata din aceste evaluari, sa isi continuie pregatirea si sa ajunga la un anumit nivel de performanta. Este invatamantul centrat pe elev sau invatamantul personalizat", spune ministrul Educatiei.
Ministrul sustine ca exista parinti care nu isi lasa copiii sa participe la aceste testari: "Din pacate, aceste evaluari, in unele situatii, atat de catre cadrele didactice, cat si de catre parinti, au fost vazute ca niste examene si a aparut aceasta retinere a parintilor de a ii lasa pe elevi sa participe la aceste testari. Daca nu se fac cu scopul de a testa nivelul de pregatire si de a lua niste masuri corective, individuale pentru fiecare elev, ele nu isi ating scopul si de aici apar aceste interpretari", a adaugat Pavel Nastase.
Reprezentantii elevilor spun ca nu vad rost acestor evaluari si ca este doar o simulare de aliniere la standardele europene: "Din punctul de vedere al Consiliului National al Elevilor, evaluarile la clasa a II-a nu isi au un scop precis. Este bine sa ne aliniem standardelor europene din sfera educationala, insa este si mai bine sa implementam masuri bazate pe analiza reultatelor lor pentru preintampinarea analfabetismului functional si pentru cresterea calitatii.
Dar, la noi aceasta evaluarea este mai mult o forma fara fond. Li se dau elevilor evaluari la romana, limba materna (inclusiv la citit) si la matematica, in loc sa se axeze pe invatarea interactiva la nivelul clasei a II-a. si masuri concrete in cazul elevilor care nu si-au insusit niste competente se vor lua, poate, la nivel macro, ceea ce scade impactul la nivel micro, individual. Din pacate, se incearca mai mult o simulare a alinierii educatiei romanesti la competentele-cheie promovate la nivel european si credem ca este prematur sa vorbim de evaluari la clasa a II-a", a explicat pentru Mediafax, Vlad stefan, presedintele Consiliului National al Elevilor.
Miercuri, elevii de clasa a II-a au sustinut evaluarea la matematica, iar luni pe cea la limba romana. in ceea ce priveste evaluarea nationala de la finalul clasei a IV-a 2017, pe 3 mai 2017 va avea loc proba la Limba romana, pe 4 mai 2017, la Matematica, iar pe 5 mai 2017, la Limba materna. in schimb, evaluarea nationala de la finalul clasei a VI-a are loc pe 10 si 11 mai, cu probele la Limba si comunicare, respectiv Matematica si stiinte.
Comentarii [1 comentariu]Adauga comentariul tau
Andrei Adrian Trifan 18 Apr. 2017 14:00:32
Nu e rau sa stie si ministrul nivelul de pregatire si cunostinte ale elevilor.Sunt elevi mai destepti decat "desteptii politruci" de prin minister.