Clarificari privind modificarea programei scolare pentru gimnaziu

de Ion Andreea la 09 Feb. 2016 Exclusiv
9 comentarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Clarificari privind modificarea programei scolare pentru gimnaziu09Feb.2016

Propunerile privind noul plan-cadru pentru gimnaziu au starnit numeroase controverse si nemultumiri in randul elevilor, parintilor si profesorilor.

Discipline importante ar putea fi eliminate din programa elevilor din gimnaziu, unele materii ar putea fi combinate in una singura, iar altele vor fi reduse.

Printre cele mai contestate masuri propuse pentru noua programa scolara a elevilor claselor V-VIII se numara reducerea orelor de limba romana si de istorie, reducerea orelor de limba latina, combinarea disciplinelor matematica si informatica si unirea materiilor: fizica, chimie si biologie intr-o noua disciplina, numita stiintele vietii.

In urma nemultumirilor facute publice pe aceasta tema, Ministerul Educatiei vine cu cateva clarificari:

"In acest moment, Institutul de Stiinte ale Educatiei nu a inaintat Ministerului Educatiei propunerea finala a planului-cadru pentru clasele V-VIII, bazata pe feedback-ul primit in urma consultarilor publice, dar si pe raportul grupului consultativ pentru curriculum. Procesul de elaborare este in derulare, cu respectarea termenelor asumate prin calendar, respectiv adoptarea prin ordin de ministru, la finele lunii februarie.

Consultarea publica privind cele trei variante propuse de grupul de lucru coordonat de  Institutul de Stiinte ale Educatiei s-a incheiat pe 22 ianuarie, la fel si dezbaterile organizate de inspectoratele scolare judetene. Membrii grupului consultativ pentru curriculum au discutat, la randul lor, optiunile oferite de ISE. Asa cum este cunoscut, o parte a grupului de lucru a propus o varianta proprie, care se discuta in acest moment in spatiul public.

Mai mult, Institutul de Stiinte ale Educatiei, cu sprijinul Ministerului Educatiei, va organiza, pe 16 februarie, la Biblioteca Centrala Universitara din Bucuresti, un eveniment in care vor fi discutate optiunile cristalizate in urma acestui amplu proces de consultare.

Avand in vedere implicatiile complexe pe care le va aduce un nou plan-cadru pentru gimnaziu, la nivel educational si social, Institutul de Stiinte ale Educatiei este interesat sa cunoasca opiniile tuturor actorilor implicati.

Dorim ca versiunea finala a propunerii de plan-cadru din invatamantul gimnazial, care va fi inaintata ministrului Educatiei spre adoptare la finalul lunii februarie, sa reflecte atat optiunile expertilor in educatie, cat si cele ale societatii romanesti", precizeaza ministerul Educatiei, pe site-ul propriu.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

gimnaziu programa scolara materii noi


x

Lasa un raspuns
Comentarii [9 comentarii]Adauga comentariul tau

12Feb.2016

GIURGIU GHEORGHE 12 Feb. 2016 10:50:43

"Geografia este o materializare ,,spațialã,, a oricãrei proiecții / scheme mentale . GEOGRAFIA DEZVOLTÃ ABILITÃȚI SPAȚIALE!!!!!!! În prezent, când spațiul cunoașterii se comprimã tot mai mult și mai repede pe Terra și se extinde mult în afara planetei datoritã avansului tehnologiei , GEOGRAFIA ESTE O ABILITATE DE VIAȚÃ, așa cum ne spune, întotdeauna, d - na Mari-Elena Belciu!!! Se fãcea referire, în raportul IȘE, la argumentele geografilor care nu au plecat de la actualul profil de formare al elevului… CORECȚIE, DA! S-a plecat, în argumentare,de la profilul viitorului adult ! ELEVUL DE AZI ESTE PREGÃTIT, LA GEOGRAFIE, PENTRU LUMEA DE MÂINE! Elevul aflã, la ora de geografie, despre evoluția planetei care îl gãzduiește, despre situațiile de viațã ale semenilor, elevul învațã sã se adapteze la lumea în care trãiește!!! Existã vreun domeniu al activitãții umane în care sã nu se foloseascã o schițã, un plan ori o hartã pentru o sintetiza informațiile? Nu- i așa cã un elev se simte extraordinar atunci când constatã cã poate ,,vorbi,, despre orice loc de pe suprafața Pãmântului, ba chiar și despre trecutul și chiar viitorul lui?"
12Feb.2016

GIURGIU GHEORGHE 12 Feb. 2016 10:38:32

http://www.tribunainvatamantului.ro/punctul-de-vedere-oficial-al-geografilor-privind-planul-cadru-pentru-gimnaziu/
12Feb.2016

GIURGIU GHEORGHE 12 Feb. 2016 10:37:02

"Noi, cadrele didactice, cercetatorii si studentii Facultatii de Geografie din Cluj-Napoca protestam fata de experimentul nociv prin care se doreste inlocuirea in asa zisul “noul plan cadru gimnazial” a adevaratei cunoasteri si culturi cu pseudodiscipline Educatie antreprenoriala Educatie rutiera, Educatie economica, Educatie sexuala etc. …
Fiti alaturi de noi si spuneti NU prin sustinerea punctului nostru de vedere!"
12Feb.2016

GIURGIU GHEORGHE 12 Feb. 2016 10:34:15

Observatii ale profesorilor de geografie care mi-au placut:
"In concluzie vrem stiintele naturii, vrem CUNOSTINTE despre viata,TERRA, schimbari climatice, mediu si ignoram GEOGRAFIA! La TIMSS exista evaluare pentru GEOGRAFIE , domeniul stiintelor pamantului exista academic!Traiasca dezbaterea publicaCum este posibil sa vorbesti de ªTIINÞA MEDIULUI ºi sã nu ai nevoie de cunoºtinþe din ºtiinþele Pãmântului !Grupul ÎNÞELEPÞILOR merci Ovidiu Voicu! au participat la o aplicaþie de teren, condusã de un profesor de geografie în viaþa domniilor lor?Au vãzut strãlucirile din ochii copiilor ?Aici se produce inter ºi transdisciplinaritatea, dezvoltarea abilitãþilor de viaþã: în naturã pe teren!Cine pune întrebãri ºi dezvoltã GÂNDIREA?Nu un personaj care gândeºte sistemic?
Sau mai bine furnizãm noi la export medici, fizicieni, ITI-ºti matematicieni, chimiºti!
ªi a fost o dezbatere publicã,nu? !"
12Feb.2016

GIURGIU GHEORGHE 12 Feb. 2016 10:32:56

DE CE ESTE NECESAR UN NUMÃR MAI MARE DE ORE DE GEOGRAFIE ÎN NOILE PLANURI-CADRU
La formarea celor opt competenþe –cheie cerute de LEN nr.1/2011 geografia aduce o contributie
substanțiala. Astfel, geografia contribuie la formarea compe¬tențelor de comunicare în limba maternã prin utilizarea limbajului de specialitate și explicarea realitãții geografice, dupã cum utilizarea corectã a numelor proprii și a termenilor geografici în limbi strãine dezvoltã competențe de comunicare în limbile respective.
Și competențele de bazã în științe și tehnologii se pot dezvolta și prin contribuția geografiei. Multe elemente din matematicã se utilizeazã în geografie pentru studierea mediului terestru.
Un exemplu în acest sens este și prezentarea realitãții geografice pe suport cartografic și grafic. Geografia contribuie și la identificarea și explicarea valențelor sociale, civice și culturale ale caracte-risticilor spațiului geografic, iar asimilarea unor tehnici de lucru și deprinderi de învãțare sunt folosite în învãțarea pe tot parcursul vieții educația permanentã.
Aportul geografiei la realizarea unor modele și soluții de organizare și utilizare a spațiului geografic din perspectiva dezvoltãrii durabile contribuie la formarea atât a unor competențe de inițiativã și antreprenoriat, cât și a competențelor de sensibilizare și exprimare culturalã.
Geografia studiazã mediul geografic ca mediu de existențã al omului, iar în acest mediu interacționeazã atât elemente, procese și fenomene guvernate de legi ale naturii, cât și elemente, procese și fenomene care se desfãșoarã dupã legi ale societãții. Prin urmare obiectul de studiu al geografiei este mediul geografic exprimat prin interacțiunea om-societate la nivel global planetar, dar și regional și local.
În predarea geografiei profesorul trebuie sã realizeze corelații interdisciplinare geologie, matematicã, fizicã, chimie, sociologie, informaticã, etc., dar și conexiunile dintre disciplinele care compun știința geografiei geografia fizicã, geografia umanã, geografia regionalã, etc..
Am prezentat ,pe scurt, contribuția geografiei la formarea competențelor-cheie și a competențelor generale și specifice din programele școlare.
Dar geografia poate contribui substanțial și la formarea competențelor digitale la elevi, întrucât tehnologia informației și comunicãrii T.I.C. permite accesarea și utilizarea de cãtre elevi și profesori a conținuturilor cu caracter geografic dar nu numai atât.
Geographic Information Systems GIS este un sistem hardware și software conceput și utilizat pentru stocarea, interogarea și analiza datelor geografice, iar în final, rezultatele sunt reprezentate cartografic. Tendința la nivel mondial este de introducere a Sistemului de Informații Geografice în curriculum-ul școlar. Nu înțelegem de ce în România nu se fac pași în aceastã direcție, mai ales cã dispunem de resurse hardware, software, de date disponibile, dar și de profesori de geografie competenți resursa umanã.
11Feb.2016

Badila Cristina 11 Feb. 2016 00:12:42

As vrea s-o intreb pe d-na Manea Cristina daca este botezata sau daca are copil, de ce l-a botezat? Nu e suficient ca elevii au luat-o razna si au copiat tot ce este mai rau de la altii? Au ajuns copiii nostri sa se drogheze sub diferite forme, sa traiasca in desfrau prin casatorii de proba, violenta verbala si fizica, nu mai spun ca scoala pentru ei a devenit o povara si nu din cauza profesorilor asa cum se vehiculeaza de catre unii, ci dezinteresul total de a deveni valori morale si culturale dar si lipsa de implicare a unor parinti. Generatia actuala are tendinta de inavutire prin mijloace neortodoxe si lipsa muncii. Atat ne-a mai ramas, credinta in Dumnezeu care ne face mai buni fata de semenii nostri si sa ne pazim de pacate capitale. Multi dintre profesorii de religie au a doua specializare, unii chiar au facut inainte de Teologie si alte facultati si au descoperit ca rolul lor este de a forma elevii in spiritul religios-moral. Suntem un popor increstinat in mod direct de Sf.Ap.Andrei, primul Apostol chemat la apostolie de catre Iisus.
Sf. Andrei este numit si ocrotitorul Dobrogei.
Si atunci despre ce vorbim......? Stimata doamna, va sfatuiesc sa frecventati mai des lacasurile de rugaciune si cautati un duhovnic pe masura sufletului dvs. si apoi sa catalogati pe altii!
10Feb.2016

Manea Cristina 10 Feb. 2016 22:15:20

Este uimitor cum s-au gândit sã micșoreze numãrul orelor de limba românã și istorie, dar nu pun în discuție problema spinoasã a orelor de religie, care ar putea foarte bine sã fie opționale, iar pãrinții/ elevii sã aibã șansa realã sã aleagã. Ora de religie nu este în interesul copiilor și în majoritatea cazurilor e o pierdere de vreme, un ajutor social mascat pentru cei care nu au putut face o altã facultate.
10Feb.2016

Ion Andreea 10 Feb. 2016 11:59:00

Buna ziua!
Va multumim pentru sesizare! Va asiguram ca acesta este articolul original.
09Feb.2016

Iulian Negulescu 09 Feb. 2016 13:55:32

Acelasi articol l-am gasit si pe http://www.jurnaldevaslui.ro/clarificari-privind-modificarea-programei-scolare-pentru-gimnaziu/

Care-i originalul? Doresc sa il urc pe FB si vreau sa citez corect sursa.

O zi buna,

Mihai Ionescu
26 de Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Romana
Va oferim GRATUIT Raportul Special
26 de Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Romana

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
26 de Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Romana
Descarca GRATUIT
Raportul Special

26 de Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Romana
 
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit26 de Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Romana
Va oferim GRATUIT Raportul Special
26 de Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Romana


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
26 de Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Romana
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

26 de Teste rezolvate pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat - Matematica si Romana

 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre CE, CAND si CUM sa inveti. Program si Sfaturi din invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x