Si sincer, ce ai vrea sa iti raspunda? "Prima ora a fost de matematica - am invatat impartirea, iar apoi am avut sport, dar am uitat echipamentul acasa. Apoi ne-am intors in clasa si am continuat cu lectiile de vocabular". Tu dupa ce te intorci de la serviciu ai da un asemenea raspuns elaborat la o simpla intrebare? Iti spun eu, din experienta, ca nu!
Trebuie sa realizezi ca de modul in care formulezi intrebarile pentru copii, depinde reactia si raspunsul lor. Iata cum sa formulezi intrebari mai bune despre scoala, pentru a afla ce vrei sa stii de la copilul tau:
In loc de
"cum a fost ora de biologie" intreaba
"ce ai invatat nou azi la biologie"
Reactia este garantata! In loc sa primesti un raspuns precum "bine", vei descoperi ca cel mic a invatat despre plante si mediul lor de viata sau despre functiile organismului uman.
In loc de
"ti-ai facut temele?" intreaba
"ce a spus doamna profesoara despre tema ta de azi?"
Astfel vei afla ce vrei sa stii (daca si-a facut tema), fara sa il faci pe cel mic sa se simta interogat.
In loc de
"te supara vreun coleg la scoala?" intreaba
"cum ti-ai petrecut pauzele astazi?"
Intrebarile directe ii supara pe copii si de multe ori, au tendinta de a ascunde adevarul atunci cand sunt luati prin surprindere. Lasa-l pe el sa iti spuna ce probleme intampina, atunci cand considera necesar.
In loc de
"profesoara de romana este draguta?" intreaba
"de ce iti place/nu iti place de profesoara ta?"
Probabil ca ai discutat cu ceilalti parinti si ti-ai facut deja o impresie despre profesoara copilului. Nu incerca sa ii insuflii si lui opinia ta. Lasa-l sa isi formeze propria opinie despre dascalii sai.
In loc de
"ai invatat pentru lucrarea la matematica?" intreaba
"ce ai facut pentru a te pregati pentru testul la matematica?"
Poate ca a retinut formulele in timp ce asculta muzica la casti sau poate ca le-a desenat sub forme grafice pentru a memora mai usor. Prin aceasta metoda ii vei descoperi si tu punctele tari si cele slabe.
In loc de
"de ce ai luat o nota atat de mica la test?" intreaba
"stii ce ai de facut pentru a obtine o nota mai buna data viitoare?"
Nu fii genul de parinte critic si care face comparatii: Maria a luat nota mai mare, tu ce ai facut? Cu o astfel de atitudine nu vei reusi decat sa il desconsideri pe copil. Arata-i ca ai incredere in el si ajuta-l sa fie mai pregatit data viitoare.
In loc de
"cum a fost la examen?" intreaba
"imi amintesc, cand aveam varsta ta, aveam mari emotii inainte de orice test important. Tu cum te-ai descurcat astazi?"
Pune-te in pielea lui. De multe ori, rezultatele slabe la examene vin ca urmare a emotiilor. Intelege ca si tu ai trecut prin asta si da-i sfaturi care sa il ajute sa se concentreze.
de
Ana-Maria Tudor
Jurnalist - Educatie si Invatamant
5 ani de experienta in domeniul editorial
Specializari in Relatii Publice, Marketing si Managementul Afacerilor,
Educatie si Invatamant
Adresa de email: mariat@rs.ro
Maria 09 Iun. 2015 19:47:46
Bravo, Ana!