"Schimbarile au fost cele au caracterizat sistemul de invatamant, iar aceste schimbari pot fi oprite doar printr-un proces in care gandim de mai multe ori si schimbam o singura data. Proiectul "Romania educata" isi propune ca pana in anul 2018 sa avem cu totii o idee mai buna inspre ce ne indreptam la orizontul anului 2030. De ce la nivelul anului 2030?
Pentru ca stim cu totii ca nu e bine sa schimbi ceva pana nu vezi efectele la ce ai avut pana acum. Si ne gandim ca daca din 2018, anul centenarului Romaniei moderne, pana in anul 2030 apucam sa vedem o generatie de copii parcurgand de la clasa I pana la clasa a XII-a, poate vom putea evalua daca ceea ce am gandit cu totii impreuna si-a atins efectele", a spus Ligia Deca.
Potrivit sursei citate, demersul difera fata de cele anterioare prin faptul ca acesta incepe "cu o viziune comuna si cu niste obiective pe fiecare nivel educational pe care sa le agream si pentru care sa mergem cu totii in aceeasi directie".
"Prima etapa, cea din 2016, presupune o ampla dezbatere societala realizata prin diferite instrumente precum dezbaterile regionale, iar la finalul acestui an sa fie agreata aceasta viziune si obiectivele de tara, pentru ca in 2017 presedintele Romaniei, in calitate de mediator intre stat si societate, sa poata sa preia vocea societatii exprimata prin aceasta viziune si sa se intoarca pentru schitarea unei strategii si a unui plan de masuri catre institutiile abilitate si catre actorii politici care trebuie sa duca mai departe viziunea societatii. Asta inseamna ca la finalul anului 2017 ne asteptam sa avem si o strategie si un plan de masuri care sa duca spre obiectivele agreate", a spus Deca.
Consilierul de stat a mai afirmat ca in anul 2018 cei abilitati cu drept de initiativa legislativa, respectiv Parlamentul si Guvernul Romaniei, ar trebui sa efectueze eventualele schimbari legislative pentru punerea in aplicare a strategiei.
"Acest demers nu este despre o noua lege a educatiei. Nu cred dupa atatia ani ca o simpla modificare legislativa mai poate impinge sistemul spre mai bine. O lege coerenta este evident necesara, insa ea nu este cheia. Cheia este sa stim cu totii inspre ce ne indreptam si ca societatea, dupa ce a existat o cristalizare a dorintei comune, sa puna presiune pe cei care sunt vremelnic in pozitia de a lua decizii sa pastreze vaporul pe chila dreapta, sa urmarim acele obiective pe care ajungem cu totii la concluzia ca ni le dorim", a mai spus Deca.
La dezbaterea regionala privind "Profilul absolventului", realizata in cadrul Proiectului national al Administratiei Prezidentiale "Romania educata" (2016-2017) au participat Adrian Curaj, ministrul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, si circa 100 de specialisti, reprezentanti ai sistemului de invatamant din cadrul Administratiei Prezidentiale, Ministerului Educatiei, si reprezentanti ai sistemului de invatamant si ai societatii civile din Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Valcea.