"Fundatia care imi poarta numele va avea o misiune grea, o misiune pe termen foarte lung, si anume introducerea inotului ca disciplina obligatorie in scoli. Ca este vorba de 10, 20 sau 30 de ani, ne dorim ca la sfarsit sa putem spune ca ne-am indeplinit misiunea si ca inotul este obligatoriu in gradinite, scoli, licee si, de ce nu, in universitati.
Prin proiectul care se numeste "Ora de inot" dorim sa realizam campanii care sa implice Ministerul Tineretului si Sportului, Ministerul Educatiei, Ministerul Sanatatii si chiar Academia de Educatie Fizica si Sport cu ajutorul carora sa intram in unitatile de invatamant pentru a promova introducerea inotului ca disciplina obligatorie", a spus Potec, in prezent presedinta a Federatiei Romane de Natatie si Pentatlon Modern (FRNPM).
Principalul impediment al introducerii inotului in scoli il reprezinta lipsa bazinelor, insa sportiva incearca sa gaseasca solutii.
"La nivel de federatie am incercat acum patru ani sa facem un demers in acest sens, iar Ministerul Educatiei ne-a raspuns ca are deschiderea catre promovarea inotului in scoli dar, din pacate, nu au bazine. Dar noi, ca fundatie, vom incepe cu scolile care au bazine in apropiere, fie ca sunt de 25 m sau de 50 m. Iar cand vom avea exemple de succes, atunci ii vom atrage alaturi de noi pe ceilalti parinti si apoi autoritatile locale pentru a construi asemenea bazine.
Nu e o misiune imposibila, pentru ca avem exemplul vecinilor nostri, cei din Ungaria. Avem si strategia lor, dar este nevoie de sprijinul Guvernului si al autoritatilor locale. incet-incet vom reusi sa realizam ceea ce ne propunem", a afirmat fosta campioana.
"Trebuie sa avem bazine in toate orasele, mai intai in cele mari, iar apoi si in cele mai mici. Vom face si o harta a bazinelor de 25 si 50 de metri din Romania, unde fiecare parinte poate vedea orarul, instructorii si toate detaliile, pentru a-si putea duce copiii la inot. In momentul de fata sunt 300 de cereri la Compania Nationala de Investiti pentru constructia de bazine in tara, dar e imposibil sa se aloce bani pentru toate. Dar vom avea aceasta harta si in functie de zona vom vedea in ce orase se vor construi aceste bazine", a adaugat Camelia Potec.
Fundatia va avea si un bazin mobil care va fi mutat in fiecare vara in diferite localitati din tara.
Copiii institutionalizati si cei din familii defavorizate vor avea un proiect dedicat, a anuntat Camelia Potec. "incercam sa transmitem pasiunea pentru miscare printre cei mici. Vom dezvolta si proiecte sociale, iar cei care nu isi permit sa practice inotul, si aici ma refer la copiii institutionalizati celor din familii defavorizate. Unul dintre primele proiecte este "Prieteni cu apa", in cadrul caruia li se vor pune la dispozitie copiilor instructori, echipamente si conditii de pregatire pentru a invata sa inoate. Exista deja 40 de copii institutionalizati din sectorul 6 al Capitalei care vor incepe in luna iunie inotul la bazinul din cadrul Complexului Sportiv CSA Steaua. Copiii au primit deja echipamentele, sunt gata sa inceapa orele", a precizat presedinta FRNPM.
Daniela Croitoru 30 Mai. 2018 10:43:19
Stiti ca la Scoala Generala 311, sector 6, timp de 6 ani de zile s-a lucrat la un bazin de inot? Bazinul este construit in curtea scolii, lucrarea a fost terminata cred in 2012-2013, si de atunci nu a functionat nici o ora. Am inteles ca sunt probleme de administrare etc. "Federatia care imi poarta numele" stie de aceasta problema? Stie ca orice bazin de inot presupune cheltuieli financiare? De ce "se vor construi" si nu hai utilizam ceea ce este deja construit?