"Am supus dezbaterii publice ideea ca incepand cu 2015 sa avem
grupa mare la gradinita obligatorie. In momentul de fata avem deja 28% dintre copii cuprinsi in grupa mare de la gradinita. Prin urmare, introducerea acestei prevederi legislative ar obliga si 2% dintre parinti sa mearga cu copiii la gradinita, ceea ce ar insemna un succes, pentru ca de multe ori copiii care nu participa la gradinita sunt cei care nu reusesc sa faca fata procesului de educatie chiar din ciclul primar. Urmand ca in urmatorii doi, trei, patru ani, e bine sa gandim de acum pana in 2020 - 2025, in urmatorii ani, pe masura ce consolidam infrastructura, gradinita sa devina obligatorie de la patru ani si poate la un moment dat chiar de la trei ani", a declarat Pricopie .
Ministrul Educatiei a mai mentionat ca s-a decis ca
Biblioteca pedagogica sa devina sectie distincta a Bibliotecii Centrale Universitara.
"Biblioteca pedagogica, singura institutie specializata din Romania, care are jumatate de milion de volume, functioneaza din anii '60 intr-o cladire aflata in apropierea parcului Cismigiu care a fost retrocedata de sapte ani. Prin urmare, conform legii, din momentul in care o cladire nu mai este a ta si trebuie sa o predai, nu mai poti sa investesti in ea; astazi aceasta casa se afla intr-o stare extrem de precara iar cartile se afla in riscul de a se deteriora. Pana la identificarea unei solutii, unei cladiri corespunzatoare pentru Biblioteca pedagogica, am propus si am decis ca aceasta sa devina sectie distincta a BCU, urmand ca pe masura ce identificam un spatiu biblioteca sa isi recapete personalitatea juridica", a explicat Pricopie.
Ministrul Educatiei a adus in discutie si
dreptul cadrelor didactice netitulare calificate de a se titulariza in invatamantul preuniversitar, pe baza rezultatelor obtinute la concursul de
titularizare.
"Legea educatiei, Legea 1 /2011 prevedea faptul ca profesorii care au sustinut examenul de titularizare intr-un anumit an pot beneficia si in anii urmatori de examenul pe care l-au dat in anul respectiv, era vorba de o perioada de trei ani, noi am extins la sase ani. Examenul de titularizare, asa cum s-a vazut si in anii trecuti, este un examen serios, prin urmare, cei care reusesc sa treaca acest examen sa aiba posibilitatea sa foloseasca rezultatele acestui examen pentru titularizare pe o perioada de sase ani", a explicat ministrul Educatiei.
Pricopie a mai amintit ca
ciclul gimnazial si liceul vor avea o
durata de patru ani fiecare, potrivit unei ordonante de urgenta pentru modificarea Legii Educatiei Nationale adoptata de Guvern. Documentul mentine astfel forma existenta a ciclului gimnazial si elimina forma propusa spre implementare prin adoptarea Legii nr. 1/2011 care prevedea trecerea clasei a IX-a in invatamantul gimnazial si reducerea liceului la o durata de trei ani.
Durata invatamantului obligatoriu va creste de la 10 la 11 ani prin introducerea clasei pregatitoare si prin mentinerea duratei liceului la patru ani, astfel invatamantul obligatoriu va fi format din: clasa pregatitoare, clasele I-VIII, clasele IX-X pentru cei care aleg traseul liceal si primii doi ani ai scolii profesionale pentru cei care aleg traseul invatamantului profesional si tehnic.