Propunerea Ecaterinei Andronescu: dispar dirigintii si orele de dirigentie, apare "consilierul de orientare profesionala"

De Laura Galescu
la 20 Mai. 2019
16 comentarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Propunerea Ecaterinei Andronescu: dispar dirigintii si orele de dirigentie, apare "consilierul de orientare profesionala"20Mai.2019

Documentul "Educatia ne uneste", elaborat de ministrul Educatiei si pus deja in dezbatere publica, aduce schimbari in ceea ce priveste dirigintii. Mai exact, orele de dirigentie vor fi inlocuite cu ore de consiliere si orientare profesionala, tinute de o persoana calificata in acest sens.

"Ciclul secundar inferior incepe la varsta de 12 ani, dureaza 3 ani, si se desfasoara in scoli generale, sub indrumarea cadrelor didactice specializate pe discipline si a unui consilier de orientare profesionala, care este cadru didactic specializat in orientare profesionala si preia rolul actual al dirigintelui”, este mentionat in documentul “Educatia ne uneste”. 
 
“Accentul este pus atat pe cunostinte si abilitati in diferite discipline, cat si pe competente transversale. Elevul termina ciclul cu o baza de date si o serie de competente care sa-i permita o intelegere a lumii in care traieste si o functionare autonoma in cadrul societatii. Se dezvolta, in principal, interesul pentru stiinta, arte, studiu si munca, astfel incat adolescentul sa poata sa aleaga un parcurs scolar ulterior, fie in domeniul tehnic, vocational sau profesional, fie pe filiera teoretica. Absolventul utilizeaza concepte, explica procese naturale, sociale, tehnologice, sentimente, emotii, si formuleaza puncte de vedere argumentate. Utilizeaza diferite tehnici de gandire si expresie creativa pentru a rezolva probleme si pentru a crea un produs personal. Argumenteaza preferintele personale, analizeaza propriul potential de progres, participa la elaborarea proiectului de dezvoltare personala si exploreaza diferite oportunitati de pregatire scolara si profesionala. Consilierea scolara are un rol important in acest ciclu si il ajuta pe tanar sa isi aleaga viitoarea profesie", mai mentioneaza documentul.
 
In prezent, activitatea dirigintelui cuprinde activitatea la clasa (o ora pe saptamana, consemnata in condica), desfasurata conform programelor scolare pentru aria curriculara Consiliere si orientare, pentru clasa pregatitoare si clasele I-XII/XIII si atributiile prevazute in regulamentul cadru de organizare si functionare a invatamantului preuniversitar si OMENCS nr. 5132/2009 (activitati de management al clasei, activitati extracurriculare si extrascolare, de consiliere si suport educational pentru elevi si parinti etc)
 
Mai exact, dirigintele desfasoara activitati de suport educational, consiliere si orientare profesionala pentru elevii clasei pe care o coordoneaza. Se presupune ca el ii cunoaste cel mai bine pe elevi si ii poate ajuta in aceste directii, chiar daca nu este neaparat specializat in orientare profesionala.

Mai mult, in timpul orelor de dirigentie, dirigintele poate discuta cu copiii despre notele pe care le-au primit in ultima perioada, despre disciplinele la care au probleme si motivele care duc acolo, despre pregatirea de care are nevoie fiecare elev in parte pentru o disciplina, un test sau un examen important.
 
Sporul de dirigentie, pierdut
 
Disparitia orelor de dirigentie va avea si consecinte in ceea ce priveste castigurile materiale pentru profesori. 
 
Personalul didactic care indeplineste activitatea de diriginte, invatatorii, educatoarele, institutorii si profesorii pentru invatamantul prescolar si primar beneficiaza de o indemnizatie de 10% aplicata salariului de baza, potrivit Legii nr. 63 din 10 mai 2011 privind incadrarea si salarizarea personalului didactic si didactic auxiliar din invatamant, art. 3, litera E.
 
De asemenea, pentru activitatea de diriginte efectuata de personalul didactic incadrat cu minimum jumatate de norma, indemnizatia aferenta se calculeaza la nivelul prevazut pentru norma intreaga.
 

Sfaturi pentru Nota 10 - Raspunsuri si Explicatii

Ati inceput antrenamentul pentru Evaluarea Nationala la clasa a VIII-a?


Va doriti o pregatire eficienta si SUCCES deplin pentru copilul dvs. la Evaluarea Nationala?

Oferiti-i copilului dvs. suportul unei pregatiri conforme programei scolare in vigoare!

Culegerile ajuta acum elevul:

-> sa recapituleze/asimileze/lamureasca/fixeze notiunile de examen;
-> sa exerseze rezolvari similare celor de la examen;
-> sa capete incredere in fortele proprii;
-> sa atinga performante cu efect benefic pentru evolutia ulterioara.

...Vezi AICI detaliile complete <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

dispar orele de dirigentiedirigintespor de dirigentie


x

Lasa un raspuns




Comentarii [16 comentarii]Adauga comentariul tau

26Mai.2019

VM 26 Mai. 2019 23:55:46

Despre dirigintii incompetenti si nepasatori, carora le pasa doar sa stoarca bani parintilor nu aminteste nimeni nimic pe aici?
Oho, si inca sunt majoritatea!
24Mai.2019

Liliana Bulgaru 24 Mai. 2019 20:43:17

Aceasta e o viziune cumva croită anafara realității. Dacă vorbim de sporul de dirigenție, el este la această dată 10% din salariul anului 2016 ordonanța Cioloș. N-are nicio treabă cu anul 2019. Da, să-mi ia 10% dirigenția, și să le asigure elevilor tot suportul acel consilier școlar.Însă nu văd și nu aud nimic despre viziunea sindicatelor asupra viziunii?! Unde sunt? Ei nu sunt plătiți să apere interesele membrilor? Dar nu ne ascultă nimeni, stați liniștiți.
23Mai.2019

Eugenia 23 Mai. 2019 00:42:02

Femeia asta vrea sa distruga in continuare invatamintul?
Nu i-a ajuns cit a facut?
Asta este o forma mascata de a introduce consilieri de aia care as le bage copiilor in cap educatia sexuala si alte nenorociri de astea.
Asta-i alta gaselnita sa-si bage ei ideologii de gen in sistem, fara ca parintii si cadrele didactice sa-si dea seama.
As injura-o, dar ma tem ca nu mai publicati comentariul
22Mai.2019

Constantinescu Gabriela 22 Mai. 2019 11:32:48

Madam Andronescu arata prin tot ceea ce face ca este demna de porecla pe care a primit-o in sistem inca de la primul portofoliu ca ministru al invatamantului, respectiv Abramburica. Nu numai ca arunca in degrigolada intreaga structura a ciclului scolar, de la clasa I la a XII-a, cu aiuristica ei viziune, dar recidiveaza prin masuri total nepotrivite creatoare de haos. Bunaoara, ultima tine de lipsa planului de scolarizare pentru ciclul liceal, cata vreme procedura de selectie deja a inceput. Mai e o luna pana la examenul de evaluare, iar copiii si parintii nu stiu inca ce numar de locuri au la dispozitie.
Aceasta ultima idee, cu desfiintarea dirigintelui si preluarea atributiilor lui de catre un consilier profesional la ciclul gimnazial, pentru ca nu e clar daca si la ciclul liceal se petrece asta, este inca o masura heirupista de schimbare brutala, fara dialog si fara a avea habar de cumulul de atributii pe care le are dirigintele, de rolurile pe care el le indeplineste. Adica, scolile functioneaza in prezent cu un minus de consilieri-psihologi, insa madam andronescu vrea ca fiecare scoala gimnaziala sa aiba cel putin unul, in viziunea ei anapoda. Plecati de-acolo, cata vreme nu ati distrus de tot acest invatamant, de fapt, de asta ati venit din nou : nu-l puseserati complet la pamant.
Va indemn, dragi profesori si parinti, sa iesiti la vot duminica, guvernarea asta incompetenta trebuie sa dispara!
21Mai.2019

Dragos 21 Mai. 2019 12:45:38

Dirigintele nu poate fi inlocuit este o aberatie,insa un consilier este bine venit in fiecare scoala ,care sa completeze munca dirigintelui prin consilierea periodica a elevilor.
21Mai.2019

Attila 21 Mai. 2019 12:39:45

sper sa fie concediata doamna ministru pentru ca deja aduce numai niste legi daunatoare sist de inv romanesc.
21Mai.2019

Paula Cojocaru 21 Mai. 2019 11:31:07

Este o mare prostie aceasta propunere sa dispara dirigintii si orele de dirigentiesi sa apara "consilierul de orientare profesionala". Nu cred ca poate sa preia aceleasi atributii aceasta persoana. Ar trebui sa fie angajata si o astfel de persoana pentru a fi mai indrumati elevii spre ceea ce vor sa faca in viitor.
21Mai.2019

Ioana 21 Mai. 2019 09:29:24

Dirigintele, printre altele, este cel care pastreaza legatura cu parintii elevilor de la clasa. Va prelua aceasta atributie consilierul?
21Mai.2019

Nicolae Capatana 21 Mai. 2019 09:14:37

Ma bucur ca intre atati neaveniti care isi dau cu "presupusul" sau judeca cu ... mai sunt si oameni cu picioarele pe pamant si capul pe umeri. Daca invatamantul este diriguit de oameni carora le lipseste "etajul superior" macar astia sa reactioneze macar in speranta ca nu se va duce totul pe "apa sambetei"! Daca dirigintele este inutil cum dracu' nu am vazut treaba asta de vreo 150 de ani! Ia sa dea ei banii inapoi ca bugetul are nevoie!!! Ce inseamna "omul providential" in invatamant!
21Mai.2019

Ionita Ion 21 Mai. 2019 07:41:42

Cred că, cel puțin teoretic, propunerea este bună. În multe cazuri scopul orei de dirigintie nu era atins, de multe ori dirigintele folosea aceste ore pentru completări la materia predată. Apoi sarcina de a-i cunoște și andruma corect pe elevi ar putea fi mai bine realizată de către un psiho-petagog. Evident, și aceștia trebui pregătiți.
21Mai.2019

Pop 21 Mai. 2019 07:23:21

Domnul Radu, cred ca fi bine sa va interesati exact ce face dirigintele!
Şi pentru a "ne pastra paine" NU "suntem in stare sa sacrificam mii de generatii"!
Mai degraba parintii sacrifica copiii!
20Mai.2019

Radu 20 Mai. 2019 21:32:11

e buna initiativa. Prea mult se pune accentul pe profesori, mai precis pe locurile lor de munca decat pe elevi. Ca sa-si pastreze painea profesorii ar fi in stare sa sacrifice mii de generatii.OF OF OF
20Mai.2019

Clio1973 20 Mai. 2019 19:03:09

Trăim antr-un stat eșuat.Un stat care n are nevoie de oameni educați. Un demn urmaș al statului comunist / muncitoresc unde cei ce munceau nu gandeau,unde erai plătit pentru cat de greu lucrai cu tarnăcopul sau pulanulnu pentru cat de mult sau ce produceai.
De aceea cei care educă, cei care luminează mințile tinerilor au fost și atunci și sunt și acum batjocoriți.
Acest tip de stat se teme de cei care ar putea judeca,n are nevoie de oameni educați și cu atat mai mult de cei care educă.
De aceea un profesor are salariul unei infirmiere, sau jumătate din salariul unui șofer de parlamentar.
De aceea profesorul cu studii superioare trebuie să caștige mai puțin decat angajatul M.A.I.cu studii medii.
Dar uitandu mă la profesori ,chiar ași merită soarta.
Cu stimă.
20Mai.2019

Emilia Rotaru 20 Mai. 2019 15:38:25

Un consilier e bine-venit an școală, ansă nu poate suplini munca dirigintelui:discutarea notelor,supravegherea bunurilor din clasa,materialele didactice expuse,situațiile semestriale,anuale, raportarea absentelor lunare ,completarea catalogului, activități extracurriculare,ținută, comportament....etc.
Cine ar face toate acestea fără indemnizația de 10% din ancadrare?
20Mai.2019

Bucur Alina 20 Mai. 2019 12:34:00

Este bun un consilier profesional. El să fie complementar dirigintelui.
20Mai.2019

Andy 20 Mai. 2019 12:21:51

Ok, daca pentru un elev din clasa IX poate e nevoie de un consilier de orientare profesionala, atunci cine va incheia mediile generale, cine va completa caloagele, cine va tine sedinte cu parintii pentru activitatea organizatorica a clasei, cine?
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre CE, CAND si CUM sa inveti. Program si Sfaturi din invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//