Mai exact, pe lista au fost incluse scoala Primara Muncel (Cristolt), scoala Primara Sinpetru Almasului (Hida), scoala Primara Cozla (Letca), scoala Primara Cormenis (Lozna), scoala Primara nr. 2 Cheud (Napradea), scoala Primara Tranis (Napradea), scoala Primara Romita (Romanasi), scoala Primara Tihau (Surduc), Gradinita Mesteacanu (Almasu), Gradinita Zalnoc (Bobota), Gradinita Sincraiu Silvaniei (Dobrin), Gradinita Gostila (Poiana Blenchii) si Gradinita Romita (Romanasi).
"Prin hotarare de Guvern s-a aprobat proiectul trimis de noi, cu mici modificari, stabilindu-se definitiv planul de scolarizare pentru anul scolar 2018-2019. Desfiintarea acestor unitati de invatamant s-a facut la solicitarea consiliilor locale din acele comune, pentru ca este vorba doar de comune. Nu le-a desfiintat Inspectoratul scolar Judetean Salaj. A fost o solicitare a primariilor, in urma unor hotarari de Consiliu Local. Toate cele 13 unitati sunt structuri, asadar nu au personalitate juridica", a declarat inspectorul general scolar Maria Pop, citat de
Adevarul.
Potrivit legislatiei in vigoare, o clasa din invatamantul primar trebuie sa aiba minimum 12 elevi, iar una din invatamantul prescolar, minimum 10.
Nu este precizat, insa, unde vor invata elevii ale caror scoli se inchid si cum le va fi asigurat transportul pana la cea mai apropiata scoala.
Comasarea scolilor vine ca urmare a schimbarii finantarii in invatamant. Mai exact, salariile profesorilor nu mai vin direct de la primarii, prin retinerea de catre acestea a unor cote de TVA si impozit pe venit, datorate statului. Asa cum se intampla si in urma cu 15 ani, banii vin direct de la ministerul Educatiei, prin inspectorate si apoi la scoli. Spre deosebire de primarii, care alocau banii fara criterii, in urma cererii directorilor de scoli, acum banii de salarii se aloca strict proportional cu numarul elevilor, prin inmultirea acestui numar cu costul standard/elev. Aceasta schimbare a finantarii presupune comasari de scoli, comasari de clase, eventual desfiintarea scolilor cu un numar redus de elevi.
Comentarii [2 comentarii]Adauga comentariul tau
Mirela 24 Mai. 2018 23:06:29
Dezinformati populatia! Banii au venit mereu de la Minister numai ca nu erau prin inspectorat, ci prin Consiliile Locale. Acestea nu au dat niciodata bani pentru salariile personalului din invatamant.Si anul trecut finantarea a fost conform numarului de copii inscrisi in scoala, dar se mai faceau rectificari. Atentie! Nu se dadeau bani din bugetul local pentru salarii. Consiliile locale administreaza cladirile. Atat.Mirela 24 Mai. 2018 23:04:43
Dezinformati populatia! Banii au venit mereu de la Minister numai ca nu erau prin inspectorat, ci prin Consiliile Locale. Acestea nu au dat niciodata bani pentru salariile personalului din invatamant.Si anul trecut finantarea a fost conform numarului de copii inscrisi in scoala, dar se mai faceau rectificari. Atentie! Nu se dadeau bani din bugetul local pentru salarii. Consiliile locale administreaza clădirile. Atat.