Acum, actul normativ va merge pentru promulgare la presedintele tarii. intre timp, asteptam o decizie din partea alesilor si in privinta legii manualului unic.
Ambele proiecte au fost initiate de fostul ministru al Educatiei, Liviu Pop, si au fost criticate atat de edituri, cat si de profesori, pentru ca ar putea duce la monopolizarea pietei manualelor.
Cadre didactice din mediul preunivesitar si universitar, cat si alti specialisti din mediul educational, se arata ingrijorati de posibiltatea existentei unui singur manual pentru fiecare materie in parte pentru ca ne intoarce la sistemul rigid din comunism.
Iata cum este situatia manualelor in alte tari: in Austria, pentru fiecare materie exista 20 de manuale diferite. in Germania sunt 16 curricule, cu manuale proprii. Polonia si Ungaria sunt ultimele tari din Europa care au incercat introducerea manualului unic, insa s-a renuntat rapid la idee, fiindca nu erau tiparite la timp.
Mai jos puteti vedea calendarul evaluarii proiectelor de manuale scolare:
- elaborarea proiectelor de manuale scolare - 19 decembrie 2017 - 5 martie 2018
- depunerea proiectelor de manuale la Registratura MEN, care le va transmite catre Centrul National de Evaluare si Examinare (CNEE) in vederea evaluarii - 6-19 martie 2018
- evaluarea proiectelor de manuale scolare si comunicarea rezultatelor - 20 martie - 10 aprilie 2018
- depunerea la Registratura MEN a eventualelor contestatii (in 48 de ore de la comunicarea rezultatelor) - 11 - 12 aprilie 2018
- solutionarea contestatiilor prin organizarea procesului de reevaluare a proiectelor de manuale scolare si comunicarea rezultatelor definitive - 13 aprilie - 4 mai 2018
- avizarea proiectelor de manuale scolare - 7 - 11 mai 2018
Sesiunea de evaluare a proiectelor de manuale scolare vizeaza 140 de titluri pentru disciplinele din trunchiul comun pentru ciclul primar, respectiv 111 titluri pentru ciclul gimnazial.