Ce se intampla cu sporurile pentru profesori? Guvernul Romaniei le va reglementa in zilele urmatoare printr-o Hotarare de Guvern dedicata exclusiv acestui aspect.
In ultimele zile au aparut foarte multe discutii legate de sporurile pentru profesori, iscate mai ales de anularea sporului pentru calculator in unele scoli. In acest context, Liviu Pop, ministrul Educatiei, a anuntat ca urmeaza sa apara o Hotarare de Guvern care sa reglementeze sporurile pentru profesori.
"Discutii pe tema sporului pentru conditii vatamatoare, noi avem pregatita Hotararea de Guvern in baza legii salarizarii unitare, Ministerul Educatiei Nationale trebuie sa elaboreze aceasta Hotarare de Guvern care prevede clar care sunt sporurile in invatamantul preuniversitar.
S-a intarziat aceasta HG nepermis de mult si nu din cauza Ministerului Educatiei Nationale, ci poate la comun cu Ministerul de Finante si Ministerul Muncii. Din datele mele, avem toate avizele si joi vom avea HG care reglementeaza toate sporurile in sistemul de invatamantul preuniversitar. (...) Memoriile primite de la Gorj si alte judete sunt in verificare. Au fost mai multe memorii.
Problema sporului de calculator a fost la Gorj si in doua inspectorate din Capitala. Raspunsurile vor veni de la directorii din minister, nu de la mine. Unii au primit raspuns la memorii, unii nu. (...) Daca avem calculatoare care afecteaza salariatii este obligatia angajatorului sa schimbe calculatoarele.
In HG vor fi prevazute toate conditiile de acordare a sporurilor. Legat de sporurile pentru performanta, avem alte mecanisme de recunoastere; gradatia de merit - aici trebuie sa ne aplecam atentia mult mai mult", a spus Liviu Pop.
Daca a existat spor de calculator, sau alte sporuri pentru profesori, acordat in mod ilegal, vor aparea consecinte pentru cei care l-au incasat in ultimii ani? Liviu Pop spune ca se poate ajunge la restituirea banilor.
"Actul normativ nu poate prevede masuri retroactive, doar daca anumite unitati scolare vor fi verificate de catre Curtea de Conturi si se constata ca, in urma verificarilor, anumiti angajati din sistemul de invatamant au dobandit sporurile ilegale, atunci se pot restitui banii. Noi nu avem atribut astazi ca sa spunem ca s-au dat niste bani conform legii', a mai spus Liviu Pop.
Sporul de caltulator reprezinta aproximativ 15 % din salariu si s-a acordat personalului care utiliza un calculator la serviciu.
Comentarii [1 comentariu]Adauga comentariul tau
Roata Paul 26 Ian. 2018 07:18:35
Daca avem manuale digitale nu folosim calculatorul la clasa? Acasa mai trebuie sa pregatim fise de lucru, de evaluare, etc. Alte ore de stat pe calculator. Si atunci de ce sa nu beneficieze si cadrele didactice de sporul de calculator?