Rezultatele vor fi afisate pe 31 iulie 2019, iar contestatiile vor putea fi depuse pana pe 1 august. Afisarea rezultatelor finale, dupa finalizarea contestatiilor, se va face pe 5 august.
Stagiul minim de practica obligatoriu pentru obtinerea definitivarii in invatamant are o durata de un an scolar (sau ore de predare echivalente normei de un an), fiind un stagiu efectiv de predare la catedra, in sistemul national de invatamant preuniversitar, ca personal didactic calificat conform studiilor absolvite.
Totodata, candidatii aflati pentru prima data in situatia efectuarii stagiului de practica se pot inscrie la examen daca in anul de stagiu desfasoara activitate la catedra cu norma intreaga in calitate de cadru didactic calificat si pot sustine proba scrisa daca finalizeaza stagiul de practica obligatoriu in sesiunea respectiva. Candidatii pot sustine examenul national pentru definitivare in invatamant fara taxa de cel mult trei ori.
Cadrele didactice promovate dobandesc dreptul de practica in invatamantul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, si obiectivul acestui examen national. Nota la proba scrisa are o pondere de 70% in calculul mediei finale, care trebuie sa fie cel putin 8 pentru promovarea examenului.
Structura examenului este urmatoarea:
1. etapa I – eliminatorie:
a) sustinerea a doua inspectii de specialitate;
b) evaluarea portofoliului profesional;
2. etapa a II-a – finala: proba scrisa.
In metodologia de examen, ce este inclusa in Ordinul MEN nr. 4.814/2017, se precizeaza ca proba scrisa incepe de la ora 10:00, iar durata examenului scris este de patru ore. Insa inainte de a sustine proba scrisa, candidatul trebuie sa treaca de inspectiile de specialitate la clasa si de evaluarea portofoliului profesional.