"Pe zona manualelor auxiliare am constatat cu surprindere ca anul trecut s-au vandut in unitatile scolare auxiliare la copii de clasa a IV-a neautorizate si neacreditate de Ministerul Educatiei, deci toti copiii de clasa a IV-a, in septembrie, au primit manuale auxiliare neautorizate, adica un singur auxiliar a fost autorizat anul trecut, la limba engleza (...) Am demarat din punctul acesta de vedere o ancheta interna. Astept saptamana viitoare sa avem finalizata aceasta ancheta sa vedem care sunt editurile care au vandut aceste manuale care a fost circuitul, daca au fost eliberate chitante. Daca va fi nevoie vom sesiza si alte institutii ale statului", a declarat ministrul Educatiei, Liviu Pop.
El a mai spus ca saptamana urmatoare va supune aprobarii Executivului proiectul potrivit caruia manualele sa fie publicate de o singura editura.
"Actul normativ prin care vrem sa punem capat acestei sarabande a manualelor pentru invatamantul gimnazial este in lucru la nivelul ministerelor, in asa fel incat saptamana viitoare, daca avem toate avizele, sa intre pe ordinea de zi mai ales ca incepe retiparirea manualelor pentru clasa I si clasa a II-a. E, din punctul acesta de vedere, o mare problema, inca mai avem constestatii nesolutionate la manualele de clasa a II-a de acum trei ani de zile. Adica solutia legislativa am propus-o: trecerea Editurii Didactice si Pedagogice in subordinea ministerului, iar aceste manuale sa fie editate doar de EDP", a precizat Pop.
Editurile protesteaza deja impotriva acestei masuri, sustinand ca le va obliga sa concedieze angajatii si sa inchida portile.