Peste 600.000 de elevi in clasa a II-a, a IV-a si a VI-a participa incepand de miercuri la Evaluarea Nationala 2014, introdusa pentru prima data in acest an scolar, desi Romania este codasa in clasamentele mondiale la testele PISA de citit, matematica si stiinte, organizate in 2012.
Testele dupa modelul PISA sunt exact cele pe care le vor primi elevii romani la Evaluare, care le vor ridica probleme micutilor, desi rezultatele nu vor fi trecute in catalog.
Intrebari capcana
Invatatoarea Cornelia Popa, de la Scoala 194 din Capitala, invitata la Adevarul Live, spune ca la matematica intrebarile contin capcane si a dat un exemplu chiar din modelele de teste publicate de Ministerul Educatiei:
"Mai sunt si unele intrebari capcana, cum ar fi cerinta a patra, pentru clasa a II-a, unde copilul este intrebat cate pagini sunt de la 97 la 100, raspunsul natural ar fi 3, dar pana la nu include si 100", explica invatatoarea.
Texte emotionante
De asemenea, elevii de clasa a IV-a sunt afectati emotional de textele de la limba romana.
"Este vorba de povestea unei fetite ai carei parinti sunt plecati la munca in strainatate, ceea ce, afecteaza emotional un copil care se afla in aceasta situatie si da acest test. E un soc emotional din care poate nu isi revine sa mai apuce sa raspunda la intrebari", sustine acelasi cadru didactic.
Subiecte dificile
Desi rezultatele nu vor fi trecute in catalog, profesorii spun ca testele pentru clasa a VI-a sunt destul de dificile, plus ca timpul de o ora pentru rezolvare nu este suficient.
"Testul de la clasa a VI-a mi se pare destul de dificil pentru elevi, nu stiu daca vor fi in stare sa rezolve astfel de exercitii“, a spus si profesoara de biologie Angelica Mihailescu, de la Colegiul National George Cosbuc din Capitala, invitata de asemenea la Adevarul Live.
Evaluarea Nationala 2014 pentru clasa a II-a, a IV-a si a VI-a se desfasoara in perioada 28 mai - 6 iunie, iar calendaul complet poate fi
consultat aici.