Ministerul Mediului aloca 100.000 de lei, nerambursabili, pentru "Saptamana verde" in scoli. Banii trebuie sa ajunga pana in 2025

De Portal Invatamant
la 22 Ian. 2024
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ministerul Mediului aloca 100.000 de lei, nerambursabili, pentru "Saptamana verde" in scoli. Banii trebuie sa ajunga pana in 202522Ian.2024

Ministerul Mediului va aloca de 100 de milioane de lei pentru finantarea Programului Saptamana verde in scoli, pe parcursul anilor 2024 si 2025, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern publicat in dezbatere publica pe site-ul Ministerului.

Conform notei de fundamentare a proiectului de act normativ, Ministerul Educatiei va stabili cum vor fi folosite aceste fonduri. De altfel, oficialii din Educatie "controleaza si raspunde de modul de utilizare a fondurilor alocate".
 
"Metodologia de implementare a acestei activitati va fi aprobata prin ordin al ministrului educatiei, pentru utilizarea eficienta si cu respectarea prevederilor legale a fondurilor alocate catre inspectoratele scolare. Aceasta Metodologie va cuprinde: repartizarea fondurilor pe judete/Municipiul Bucuresti, calendarul de implementare, rolul institutiilor implicate (Ministerul Educatiei, inspectoratele scolare, unitatile de invatamant), tipuri de activitati eligibile, tipuri de cheltuieli eligibile, modalitatea de monitorizare si raportare, formulare tipizate de inscriere si de raportare pentru unitatile de invatamant", se arata in nota de fundamentare.

In anul scolar 2023-2024, desfasurarea Programului „Saptamana Verde” are loc in perioada 11 septembrie 2023 – 26 aprilie 2024, timp de cinci zile consecutive lucratoare, fiecare scoala avand posibilitatea sa isi aleaga o saptamana din aceasta perioada in care sa desfasoare activitati legate de schimbari climatice si protectia mediului. Detalii AICI<<
 

100 milioane lei, finantare nerambursabila de la Ministerul Mediului pentru "Saptamana verde"

 
"Asa cum stiti, in noiembrie 2023, am creat cadrul legal pentru finantarea activitatilor Programului ”Saptamana verde”. Chiar daca multe scoli au organizat ”Saptamana verde” in primul modul al acestui an scolar, proiectul prevede finantarea, inclusiv pentru anul viitor, astfel incat banii sa ajunga la cat mai multi dintre copiii, in special din mediul rural, care nu isi permit sa desfasoare in mod corespunzator activitatile de multe ori costisitoare, deoarece presupun deplasarea la diferite institutii, in arii naturale protejate, la muzee sau in parcuri, si pe care nu intotdeauna parintii le pot asigura. Sper ca profesorii sa inteleaga ca acest program isi propune sa schimbe modul in care tinerii se implica in rezolvarea problemelor de mediu, punand bazele unei generatii a schimbarii. Ne dorim sa dezvoltam o formula moderna de educatie de mediu, realizata in colaborare cu dascali cu experienta sau pasionati de protejarea naturii, care sa foloseasca in mod creativ platformele www.scoliverzi.ro si www.saptamanaverde.edu.ro. Ne dorim sa schimbam comportamente si modul de luare a deciziilor in activitatile de zi cu zi care au un impact asupra mediului si, nu in ultimul rand, sa promovam responsabilitatea individuala si comunitara in raport cu natura” a declarat ministrul Mircea Fechet, intr-o postare pe pagina de Facebook a Ministerului.
 

Hotarare pentru aprobarea finantarii din Fondul pentru mediu a Programului ”Saptamana verde”

 
Art. 1.- (1)Se aproba infiintarea unei activitati finantate integral din venituri proprii, pe langa Ministerul Educatiei, inspectoratele scolare si unitatile de invatamant preuniversitar de stat, pentru implementarea Programului „Saptamana verde”.
 
(2)Veniturile proprii din care se finanteaza activitatea infiintata potrivit alin(1) se constituie din sumele virate de Administratia Fondului pentru Mediu in temeiul art. 13 alin. (1) lit. gg) si alin. (5) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 105/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
(3)Cheltuielile activitatii prevazute la alin. (1) se efectueaza integral din veniturile proprii constituite conform alin. (2), in conformitate cu contractul de finantare incheiat potrivit art.13 alin.(7) din Ordonanta de urgenta a Guvernului privind Fondul pentru mediu, nr.196/2005, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
(4)Fondurile provenite din bugetul de venituri si cheltuieli pe anii 2024-2025 al Fondului pentru mediu se cuprind in bugetul Ministerului Educatiei.
 
Art. 2.- Se aloca din Fondul pentru mediu Ministerului Educatiei, sub forma de finantare nerambursabila, suma de 100.000 mii lei, pentru realizarea actiunilor multianuale necesare Programului „Saptamana verde”,derulat prin unitatile de invatamant preuniversitar de stat.
 
Art. 3- Suma prevazuta la art. 2 se acorda pe baza contractului de finantare, incheiat intre Ministerul Educatiei si Administratia Fondului pentru Mediu, cu respectarea prevederilor legislatiei in vigoare si se vireaza la solicitarea Ministerului Educatiei.
 
Art. 4- (1)Activitatile finantate in cadrul Programului „Saptamana verde” se desfasoara pe parcursul anilor 2024 si 2025.
 
(2) Metodologia de implementare a programului prevazut la art.1 si activitatile prevazute la alin.(1) se aproba prin ordin al ministrului educatiei.
 
Art. 5 -Ministerul Educatiei, prin inspectoratele scolare si unitatile de invatamant preuniversitar de stat, conform metodologiei prevazute la art. 4 alin. (2) deruleaza, urmareste, controleaza si raspunde de modul de utilizare, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, a fondurilor alocate potrivit prezentei hotarari.
 
Art. 6.- Cu 30 de zile inainte de finalizarea contractului de finantare, dar nu mai tarziu de data de 30 noiembrie 2025, beneficiarul Ministerul Educatiei inainteaza Administratiei Fondului pentru Mediu un raport de finalizare, ce va cuprinde modul de realizare a activitatilor proiectului si sumele utilizate in cadrul acestuia. 
 
Art. 7-(1) Sumele alocate in baza contractului de finantare ramase neutilizate la sfarsitul anului 2024 se reporteaza in anul urmator si se utilizeaza cu aceeasi destinatie.
 
(2) Sumele neutilizate la finalizarea contractului de finantare se restituie in termen de 30 zile, in contul Administratiei Fondului pentru Mediu.
 

Saptamana Verde 2024

 
Conform Notei de fundamentare a proiectului de Hotarare, in cadrul Programului „Saptamana Verde” se realizeaza activitati educationale care contribuie la prevenirea schimbarilor climatice si la protejarea mediului.

Programul contribuie la dezvoltarea competentelor anteprescolarilor /prescolarilor/elevilor de investigare inter si transdisciplinara a realitatii inconjuratoare si formarea unor comportamente responsabile fata de mediul inconjurator, prin dezvoltarea capacitatii acestora de a intelege si utiliza notiuni elementare referitoare la mediu si la schimbarile climatice, pentru a constientiza faptul ca schimbarile climatice sunt o problema emergenta a omenirii, precum si a intelege masurile de combatere a acestora.
 
Totodata se urmareste: intelegerea legislatiei de mediu si rolul autoritatilor, institutiilor, companiilor, organizatiilor non-guvernamentale si al altor actori in combaterea schimbarilor climatice si protejarea mediului;  intelegerea schimbarilor climatice in context global, sistemic si in conexiune cu alte domenii/probleme/teme precum: exploatarea iresponsabila a resurselor naturale, poluarea, risipa alimentara, managementul deseurilor, consumul si productia sustenabile, biodiversitatea, padurile si viata terestra, apele si viata acvatica, catastrofele naturale, energia verde, justitia sociala; participarea, in viitor, la elaborarea de politici publice si la dezvoltarea de noi tehnologii care sa contribuie la combaterea schimbarilor climatice si protectia mediului.
 
Programul isi propune sa:
• informeze elevii, profesorii, parintii si autoritatile scolare pe teme de mediu;
• schimbe modul in care tinerii se implica in rezolvarea problemelor de mediu, punand bazele unei generatii a schimbarii;
• dezvolte o formula moderna de educatie de mediu, realizata in colaborare cu profesori cu experienta, usor diseminabila la nivel national si sustinuta pe termen lung de promotorii proiectului prin Platforma Scoli verzi;
• puna la dispozitia profesorilor un model educational prin care tinerii au ocazia sa dezvolte o relatie directa cu natura.
• schimbe comportamente si modul de luare a deciziilor in activitatile de zi cu zi care au un impact asupra mediului;
• promoveze responsabilitatea individuala si comunitara in raport cu natura.

Detalii despre Program pe platforma saptamanaverde.edu.ro/ro
 

Sfaturi pentru Nota 10 - Titularizare si Definitivat

TITULARIZARE - Consiliere psihopedagogica


NOU! Va anuntam aparitia editoriala a celei mai recente lucrari specializate pentru pregatirea examenului de Titularizare la catedra de Consiliere Psihopedagogica.

20 de Teste REZOLVATE pentru pregatirea de nota 10

Realizata:
  •  in perfecta concordanta cu programa de examen elaborata de Ministerul Educatiei;
  •  dupa modelul testelor formulate de minister.
Pregatiti corect examenul de titularizare pentru ca efortul dvs. sa fie incununat de succes!

...Vezi AICI lista completa <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

saptamana verde 2024programul saptamana verdefonduri saptamana verdeministerul mediului


x

Lasa un raspuns
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul GratuitTeste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre CE, CAND si CUM sa inveti. Program si Sfaturi din invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//