Profesorii ar putea beneficia asadar de pensii de serviciu, reprezentand 80% din media veniturilor brute realizate in ultimele 12 luni de activitate inainte de pensionare.
Propunerea legislativa privind pensia de serviciu in invatamant prevede acordarea personalului didactic de predare, de conducere, de indrumare si control, cu o vechime efectiva de cel putin 30 de ani, in invatamant, la implinirea varstei de pensionare, a unei pensii de serviciu in cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate in ultimele 12 luni.
Tinand cont ca sistemul public de pensii functioneaza avand ca principiu de baza cel al contributivitatii, Executivul a anuntat ca nu sustine propunerea legislativa.
In schimb, Comisia de invatamant a dat un raport de admitere cu amendamente.
"Discutiile din comisie s-au purtat fara indoiala pe conditia de astazi a cadrului didactic si pe faptul ca in ultimii cinci ani de zile, din sistemul de invatamant s-au pierdut circa 200.000 de elevi, cifra demografica este in scadere si, ca urmare, nu cred ca se solicita bugetul mai mult decat s-a acordat in acest an in sistemul de invatamant”, a spus presedintele comisiei, Ecaterina Andronescu (PSD).
Proiectul a trecut deja de Camera Deputatilor, in luna aprilie, iar Senatul este Camera decizionala in cazul acestui proiect.
Votul final va avea loc in luna septembrie, in prima sedinta parlamentara.
Pensiile de serviciu stabilite in conditiile prezentei legi se actualizeaza prin aplicarea la cuantumul pensiei de serviciu aflate in plata a procentului de majorare a salariului de baza, de care beneficiaza personalul didactic aflat in activitate, conform amendamentelor aduse propunerii legislative.
In cazul in care in urma actualizarii rezulta o pensie mai mica, se pastreaza pensia aflata in plata. In cazul in care cuantumul pensiei de serviciu, calculat conform prezentei legi, este mai mic decat al pensiei din sectorul public, se acorda cuantumul cel mai avantajos.
Atentie! Propunerea legislativa arata ca beneficiaza de pensie de serviciu toate persoanele care au realizat o perioada de 30 de ani de vechime in invatamant, chiar daca la data solicitarii pensiei de serviciu sunt pensionari in sistemul public de pensii sau au alta ocupatie.
Perioada in care persoana angajata in invatamant, provenita din alte sectoare de activitate Constituie vechime recunoscuta in invatamant daca persoana in cauza face dovada ca a profesat in specialitatea inscrisa pe diploma de studii, in cazul in care aceasta persoana a ocupa un post didactic in aceeasi specialitate.
In propunerea legislativa se mai arata ca in cazul decesului sustinatorului, sotul/sotia si copiii in varsta de pana la 16 ani sau daca continua studiile pana la 26 de ani, beneficiaza de pensie de urmas, in conditiile prevazute de lege, privind sistemul public de pensii, din pensia de serviciu in plata, sau la care ar fi avut dreptul sustinatorul decedat, actualizata, dupa caz.
Daca va fi votata de parlamentari in toamna, legea pensiilor de serviciu in invatamant s-ar putea acorda cel mai devreme in ianuarie 2017.
Comentarii [5 comentarii]Adauga comentariul tau
Ion POPESCU 11 Oct. 2016 09:52:32
Cand???Ca toamna aproape a trecut si a inceput campania electorala!!!!????
Alexandru Macedon 04 Iul. 2016 12:17:40
Minciuni, minciuni si iar minciuni!!! Decat sa inventeze fel de fel de ineptii, parlamentarii si tehnocratii ciolosisti ar trebui sa redea profesorilor tot ce le-a dat Ceausescu si le-a luat bicefalismul Basescu-Boc: salariul de merit nu gradatia de merit acordata pe criterii politice!, sporul rural, al 13-lea salariu, 2 la suta performanta, bilete de sindicat subventionate ca tot nu le primesc pe cele de vacanta... Nu mai postati smecherii din asteaTeacher 01 Iul. 2016 08:22:01
Care e varsta de pensionare? Eu am 21 de ani vechime neantreruptã in invatamant imediat de la absolvirea facultãții. Peste 9 ani ma pot pensiona?Profesorul Mințit 30 Iun. 2016 07:53:58
O mare minciunã! Nu e decat aburealã pt. alegerile parlamentare. . La fel a fost ºi cu boicotarea examenelor!Gioarsã Dan 29 Iun. 2016 15:56:15
Am vãzut prea multe an 43 de ani de anvãþãmant sã mai cred cã este posibil acest lucru. S-au abrogat prin Hotãrare de guvern Legile 221,330, 285 care acordau drepturi salariale mãrite cu 33,5%, contrar tuturor canoanelor dreptului civil. Adicã un on, fie el ºi prim-ministru, anuleazã o lege aprobatã de Parlamentul Romaniei. Hazliu, nu ? Aºa va face ºi acum executivul. Va abroga legea aprobatã de Parlament. Sã dea Dumnezeu sã mã anºel eu!Cu stimã.
Un dascãl cu 43 de ani vechime an anvãþãmant