Din 2013 si pana astazi, numai 123.000 de copii au promovat examenul de evaluare nationala in prima faza, iar restul nu au trecut acest prag pentru ca fie nu erau inscrisi la scoala, fie nu s-au prezentat la examen, fie nu l-au promovat.
Patru ani mai tarziu, adica anul acesta, ei sunt absolventi ai ciclului liceal, iar daca se pastreaza aceeasi rata de promovare a examenului de bacalaureat de anul trecut (de 66%), rezulta ca numai 84.000 vor fi absolventi de Bacalaureat.
Prin urmare, peste 100.000 de copii dintr-o generatie de 200.000 nu reusesc sa treaca fie de examenul de la finalul clasei a VIII-a, fie de bacalaureatul din clasa a XII-a, potrivit calculelor
ZF.
"Ne-am uitat si noi pe cifre, inclusiv pe cele de la evaluarea nationala din acest an. Am observat ca, in ciuda unui procent care indica o rata de promovare mare (de 76,9% anul acesta, adica 108.000 de copii – n.red.), daca ne uitam la cohorta copiilor de clasa a VIII-a care ar trebui sa dea examenul de evaluare nationala, ne dam seama ca avem multi copii care nu se inscriu la evaluare si nu apar in statistici", a spus Ligia Deca, consilier de stat in Departamentul Educatie si Cercetare din cadrul Administratiei Prezidentiale. Ea a mai spus ca in cadrul proiectului national Romania educata (initiat de presedintele Klaus Iohannis) exista sapte grupuri de lucru, iar unul dintre acestea se refera la partea de echitate in randul copiilor, atat in ceea ce priveste accesibilitatea la educatie, cat si in ceea ce priveste reducerea fenomenului de analfabetism functional.
"Trebuie verificat ce se intampla cu copiii care nu se inscriu sau nu promoveaza evaluarea nationala, daca raman corigenti/repetenti, daca se reinscriu in anii urmatori etc. Se ajunge in aceasta situatie pentru ca nu se intervine mai devreme. Este o problema de sistem, pentru ca sunt copii care nu performaneaza si care trec prin ciclurile primar si gimnazial fara sa existe vreo forma de invatamant remedial. De aceea avem aceste pierderi exact in punctele de verificare, la Evaluarea Nationala si la Bacalaureat", a mai spus Ligia Deca.
Cu cat nivelul de scolarizare este mai scazut, cu atat nivelul de salarizare al viitorilor angajati va fi mai redus, iar gasirea unui loc de munca va fi mai dificila. De altfel, statisticile arata ca peste 82% dintre cei 380.000 de someri inregistrati in evidentele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca din Romania sunt fara studii sau cu nivel de instruire primar, gimnazial si profesional.
Comentarii [2 comentarii]Adauga comentariul tau
Mara 10 Iul. 2017 14:52:42
Este adevãrat. Anul acesta la una din școli, din una din clasele de VIII-a, a promovat doar 1 elev sau ala altã scoalã, dintr-o clasã a intrat jumãtate în examen. Trebuie regândit serios sistemul, pentru cã se pierd multi elevi, iar unii nu au nici șansa înscrierii la o scoala profesionalã care sã-i formeze într-o meserie.Mari 07 Iul. 2017 10:14:40
Eu nu inteleg ce rost are acest examen de bacalaureat, care dupa 12 ani de studii, unor copii li se pune bete in roate sa nu urmeze studii superioare sau sa ramana cu o diploma de 10 clase?!Ce ne mai miram ca suntem ultimii la invatamant superior?!