"Am citit cu mare atentie temele pe care doriti sa le dezbateti, ele sunt interesante, dar risca sa ramana strict principiale si fara finalitate. Daca fac o lege cum este Legea Educatiei astazi nu rezolva problema. Primul principiu este supletea, o lege trebuie sa fie foarte bine articulata, stabilind un set de valori de la care nu abdici, urmand ca aspectele care tin de organizare sa fie facute prin acte subsecvente", a precizat Ispas.
El a adaugat ca asumarea raspunderii pe un proiect de lege atat de important cum este cel al Educatiei este un lucru gresit ca principiu.
"Noi ne-am obisnuit ca orice trebuie sa fie trecut in lege. Daca pornim de la principiul ca in loc sa simplificati aglomerati... Daca va uitati pe directivele europene o sa vedeti ca principalul fenomen este de simplificare si ameliorare a legislatiei. Simplificare, principii si nu detalii. Cu cat intrati mai mult in detalii in lege, cu atat va complicati mai mult. Daca intrati in aceeasi capcana in a explica fiecare lucru in parte nu veti face nimic. Va sfatuiesc sa analizati lucrurile cu maxima seriozitate si sa nu intrati in capcana valabil generala - aceea a unei legi frumoase. Ea trebuie sa stabileasca principii, sa fie supla si sa fie aplicata prin acte subsecvente. Daca voi spuneti ca vreti o lege care sa fie corelata cu piata muncii, nu o sa faceti nimic", a atras atentia Ispas.
Acesta le-a cerut studentilor sa fie uniti daca doresc cu adevarat sa fie luati in seama la nivel national. "Voi sunteti o parte a miscarii studentesti. Astazi trebuie sa depasiti erorile pe care le-am facut noi, pentru ca daca nu eram incapatanati nu erau trei federatii nationale. Voi singuri nu veti face nimic. Nu aceasta este solutia. Daca nu veti avea capacitatea de a identifica ce va uneste si nu ce va dezbina vor veni altii care va vor spune ca toti sunteti inutili si e pacat", a spus Ispas.
Potrivit presedintelui USR, Alexandru Bindar, cel care a deschis lucrarile primei editii a Consiliului National al Studentilor - reprezentanti ai 34 de universitati din tara, dezbaterile sunt axate pe amendamente la noua Lege a Educatiei, intens amendata in ultimul timp si care a suferit numeroase modificari in ultimii 20 de ani, "care s-au produs, multe dintre acestea, fara consultarea tuturor actorilor implicati in comunitatea academica si mai ales a studentilor".
"V-am chemat aici pentru ca pe data de 15 septembrie este deadline-ul pentru a trimite primele propuneri ale studentilor pe marginea legii si, de aceea, dupa deschiderea oficiala, vom trece pe grupuri de lucru sa analizam pe cinci domenii prioritare, printre care organizarea studiilor universitare, calitatea in invatamant, autonomia universitara, problemele de finantare, problemele legate de facilitati si servicii studentesti si problemele ce tin de implicarea studentilor in conducerile universitatilor, respectiv alegerile academice", a precizat Bandar.
El a mentionat ca studentii isi doresc in primul rand sa aiba un sistem de invatamant solid, care sa le ofere conditii de trai decente, conditii sociale bune, camine, cantine, dar si sa-i pregateasca profesional, astfel incat la momentul absolvirii sa reuseasca sa se integreze cat mai repede pe piata muncii. De asemenea, ei si-ar dori sa revina in senate la o prezenta de 25%, in momentul alegerii conducerii universitatilor.