Conform Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Covasna, in acest judet vor participa la simulare peste 2.000 de elevi romani si maghiari, care sustin in perioada 25-27 noiembrie probele de Limba romana, Limba maghiara, respectiv Matematica, notele obtinute urmand sa fie trecute in catalog.
"Scopul simularii este de a obisnui elevii cu atmosfera de examen si de a evalua nivelul de pregatire al acestora pentru a le putea imbunatati cunostintele. Dorim ca elevii sa fie mai bine pregatiti, iar rezultatele la Evaluarea nationala de anul viitor sa fie mai bune decat in acest an", a declarat inspectorul scolar adjunct Farkas Csaba. Rezultatele simularii vor fi analizate la nivelul fiecarei unitati de invatamant si vor fi prezentate in consiliile profesorale.
La simularea Evaluarii Nationale din luna martie rezultatele elevilor covasneni au fost slabe, promovabilitatea generala situandu-se sub 50%. La Matematica, doar putin peste 28% dintre elevi au obtinut nota 5, la Limba si Literatura Romana promovabilitatea a fost de 49,11%, iar la Limba si Literatura maghiara, de peste 80%. Aproape 30 de scoli din judetul Covasna au avut promovabilitate zero la cel putin una dintre probele Evaluarii nationale, dar au fost si scoli din mediul rural unde promovabilitatea a fost de suta la suta.
Totusi, in urma masurilor luate la nivelul unitatilor scolare, la examenul de Evaluare Nationala din vara rezultatele au fost mult mai bune, peste 72% dintre absolventii claselor a VIII-a din judet obtinand note de trecere. La Limba maghiara promovabilitatea a fost de 92%, la Matematica a fost 73%, iar la Limba si literatura romana, de 56%. Cu toate acestea, rezultatele Evaluarii Nationale din vara lui 2014 au fost cu patru procente mai slabe decat cele din anul precedent, promovabilitatea generala fiind de 72% fata 76% in 2013.