Legea nr. 114/2023, publicata in Monitorul Oficial, prevede interdictia pentru agresor de a incasa alocatia de stat pentru copii si incuviintarea incasarii acesteia de catre parintele/persoana caruia/careia i s-a incredintat copilul spre crestere si educare sau la care s-a stabilit resedinta acestuia.
Mai exact, alocatia va fi incasata doar de parintele beneficiar al masurii de protectie pe durata valabilitatii ordinului de protectie si atat timp cat i-a fost incredintat copilul, ori in situatia in care copilul are stabilita resedinta la acesta.
Potrivit legii, interdictia se comunica, de indata, agentiei judetene pentru plati si inspectie sociala sau a municipiului Bucuresti, dupa caz.
Noi reguli la acordarea alocatiei de stat pentru copii
LEGE privind completarea art. 38 alin. (1) din Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei domestice, precum si pentru modificarea art. 4 alin. (1) din Legea nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii
Art. I. — La articolul 38 alineatul (1) din Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei domestice, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 948 din 15 octombrie 2020, cu modificarile ulterioare, dupa litera j) se introduce o noua litera, lit. k), cu urmatorul cuprins:
„k) interdictia pentru agresor de a incasa alocatia de stat pentru copii si incuviintarea incasarii acesteia de catre parintele/persoana caruia/careia i s-a incredintat copilul spre crestere si educare sau la care s-a stabilit resedinta acestuia. Interdictia se comunica, de indata, agentiei judetene pentru plati si inspectie sociala sau a municipiului Bucuresti, dupa caz. Alocatia este incasata de parintele/persoana beneficiar/beneficiara al/a masurii de protectie pe durata valabilitatii ordinului de protectie si atat timp cat i-a fost incredintat copilul sau in situatia in care copilul are stabilita resedinta la acesta /aceasta.”
Art. II. — La articolul 4 din Legea nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 767 din 14 noiembrie 2012, cu modificarile si completarile ulterioare, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 4. — (1) Alocatia de stat pentru copii se plateste unuia dintre parinti pe baza acordului acestora sau a conventiei autentificate de un notar public cu ocazia divortului ori, in caz de neintelegere, pe baza hotararii judecatoresti sau a ordinului de protectie emis de instanta judecatoreasca, parintelui /persoanei caruia/careia i s-a incredintat copilul spre crestere si educare sau la care s-a stabilit resedinta copilului. Alocatia este incasata de parintele/persoana beneficiar/beneficiara al/a masurii de protectie pe durata valabilitatii ordinului de protectie si atat timp cat i-a fost incredintat copilul sau in situatia in care copilul are stabilita resedinta la acesta/aceasta.”
Art. III. — In termen de 45 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, la propunerea Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale, Guvernul actualizeaza normele metodologice de aplicare a Legii nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 577/2008, cu modificarile ulterioare.