Olimpiada cuprinde o proba teoretica, analiza datelor astronomice, proba practica si proba pe echipe. Pe 1-2 august va avea loc sosirea delegatiilor, pe 2 august - festivitatea de deschidere, 3-9 august - desfasurarea probelor, 10 august - festivitatea de premiere, 11 august - plecarea delegatiilor, informeaza MEN.
Cheltuielile pentru organizare - costurile legate de cazare, masa, transport intern, logistica si alte activitati conexe - au fost estimate la 614.000 lei. Universitatea "Stefan Cel Mare" va asigura cazarea participantilor si sustinerea probelor de concurs, Inspectoratul Scolar Judetean Suceava va asigura coordonarea activitatilor organizatorice si Societatea Stiintifica "Signus" va oferi sprijin stiintific.
La Olimpiada Internationala de Astronomie si Astrofizica vor participa 225 de concurenti din 50 de tari, dintre care cel putin zece din Europa. Acestora li se vor adauga membrii Comitetului international, care valideaza subiectele si asigura traducerea acestora (160 de persoane), membrii Comitetului stiintific (50 de profesori care propun subiectele si evalueaza lucrarile) si membrii Comitetului de organizare, incluzand si studenti /profesori/ elevi voluntari (100 de persoane).
Olimpiada Internationala de Astronomie si Astrofizica a devenit unul dintre cele mai importante evenimente de specialitate pe plan mondial, reunind de-a lungul celor sapte editii competitori din peste 40 de state. Pana in prezent, olimpiada a fost gazduita de Thailanda, Indonezia, Iran, Polonia, China, Brazilia si Grecia.
Prin prisma participarii inca de la prima editie si a rezultatelor excelente obtinute, Romania face parte din "clubul de elita" al natiunilor participante, contribuind la elaborarea regulamentelor si la realizarea subiectelor. In 2013, Romania a ocupat locul I, pozitie care a confirmat rezultatele pe echipe inregistrate in urma cu doi ani, in Polonia.
Fostii laureati romani ai Olimpiadei Internationale de Astronomie si Astrofizica sunt in acest moment cercetatori in domeniul astrofizicii sau studenti ai unor universitati de prestigiu iar o parte dintre ei vor fi cooptati in Comitetul Stiintific al evenimentului.
Succes elevilor romani la
concursurile scolare si olimpiadele din 2014!