Propunerea care le interzice profesorilor sa detina functii de conducere, peste varsta de pensionare, respinsa de Senat

De Portal Invatamant
la 08 Nov. 2022
7 comentarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Propunerea care le interzice profesorilor sa detina functii de conducere, peste varsta de pensionare, respinsa de Senat08Nov.2022

UPDATE: Proiectul de lege prin care profesorii care au implinit varsta de pensionare nu mai pot detine functii de conducere, de indrumare sau de control, a fost respins de Senat si, recent, a primit aviz negativ din partea Guvernului. Camera Deputatilor este for decizional.

Printre motivele invocate de guvernanti se numara acela ca proiectul de act normativ este discriminatoriu prin interzicerea unui salariat ca, dupa implinirea varstei de 70 de ani, sa nu mai poata detine o functie de conducere, "in cadrul relatiilor de munca fiind necesar sa functioneze principiul egalitatii de tratamant fata de toti salariatii si angajatorii".
 
"Acest lucru echivaleaza cu o retrogradare care contravine prevederilor legale, acestea prevazand expres si limitativ cazurile in care se aplica aceasta masura", se mai arata in adresa Guvernului.
 
 
Stire initiala 14.07.2022
Profesorii care au implinit varsta de pensionare nu mai pot detine functii de conducere, de indrumare sau de control, potrivit unui proiect de lege depus la Senat care prevede ca persoana pensionata isi poate desfasura in continuare activitatea, fiind incurajata sa continue sa acumuleze venituri, dar fara a putea ocupa o functie de conducere.

"Avand in vedere faptul ca integrarea pe piata muncii a tinerilor ramane o problema, consideram ca este de datoria statului sa intervina activ, prin masuri pozitive pentru incurajarea efectiva a acestora sa obtina anumite posturi, in limita competentelor. Faptul ca acestia intrevad posibilitati restranse in diferite domenii de angajare se datoreaza si acestei rigiditati institutionale. Oferirea de sanse si de accesibilitate acestora, astfel incat sa poata concura pentru functii de conducere, ar avea potential sa creeze o piata a muncii dinamica si competitiva, bazata pe competente, nu doar pe experienta", se arata in proiectul de lege depus la Senat.
 
Initiatorii proiectului de lege sustin ca, in Romania, exista uzante care avantajeaza pastrarea acelorasi persoane in functiile de conducere, ele ramanand in aceste pozitii chiar si dupa atingerea varstei de pensionale, fara a exista multe posibilitati de inlocuire sau concursuri frecvente de ocupare a acestor posturi, preponderent in cadrul institutiilor publice.
 
"Initiativa propusa are drept obiectiv lansarea de oportunitati pentru noile generatii care, prin viziunea lor, ar putea schimba modul de lucru in institutiile publice, ceea ce ar putea fi un plus pentru noi toti. Rolul acestei initiative nu este acela de a ingradi dreptul pensionarilor de a munci, ci le ofera posibilitatea de impartasi din experienta acumulata in timp si de a oferi suport dintr-o pozitie de executie", mai noteaza initiatorii proiectului de lege.
 
Prin urmare, proiectul isi propune sa modifice Codul Muncii astfel:
 
"1. Art. 56, alin. (4) se modifica, avand urmatorul continut:
Pe baza unei cereri formulate cu 30 de zile inainte de data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare si cu aprobarea angajatorului, salariatul poate fi mentinut in activitate pana la implinirea varstei de 70 de ani, cu posibilitatea prelungirii anuale a contractului individual de munca.
 
2. La Art. 56, dupa alin.(4) se intreduce un alineat nou, alineatul (41) cu urmatorul centinut:
Salariatul care opteaza pentru continuarea activitatii conform Art. 56, alin (4) si desfasoara activitati remunerate din fonduri publice in conditiile legii, nu poate detine functii de conducere.

3. La Art. 56, dupa alin.(44) se introduce un alineat nou, alineatul (47) cu urmatorul continut:
In conditiile in care, la nivelul organizatiei, nu exista nicio pozitie de executie vacanta, conducerea acesteia poate face demersurile necesare crearii uneia pentru incadrarea salariatului mentionat la alin. 41, in concordanta cu pregatirea acestuia".
 
Modificarile se resfrang si asupra personalului didactic din invatamantul de stat. Prin urmare, Legea Educatiei Nationale se modifica astfel: 
"1. Articolul 284 alineatul (8} se abroga.
2. La articolul 284 se introduce un nou alineat, alineatul (9) care va avea
urmatorul continut:
Personalul didactic ce a implinit varsta legala de pensionare, nu poate ocupa functii de conducere, de indrumare sau de control".

Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

pensionare profesorivarsta de pensionarepensiecodul munciiprofesori


x

Lasa un raspuns




Comentarii [7 comentarii]Adauga comentariul tau

13Sep.2022

Un Profesor Dezamagit 13 Sep. 2022 10:12:41

Sunt directori ce se considera pe mosia lor, in functii de conducere de peste 15 ani. Pe cei favorizati ii numeste in toate comisiile, orarul e fara pata nu au ferestre, vineri program redus, o ora, doua, la începutul programului iar pentru ceilalti, "Dumnezeu cu mila" an de an vineri au 6-7 ore, pana la ora 20, nu dirigentie, nu membri in comisii. In orice parte a lumii, cu exceptia României, nu ar fi primiti nici macar ca un simplu profesor, la noi , din pacate, e "satul fara câini".
Astfel, motto-ul lui Dante despre infern se aplica în multe scoli: "Voi, care intrati aici, lasa?i orice speran?a."
16Aug.2022

Stelu 16 Aug. 2022 12:48:18

Se pare ca unii pensionari când ocupa postul de director, se razbuna stiind ca nu mai pierde nimic, asa ca sa se promulge legea cât mai repede, un început bun dupa si altele sa nu mai detii functia decât 2 mandate e ok , dupa o pauza de 4 ani poti sa te întorci,wtc
24Iun.2022

Livia 24 Iun. 2022 12:14:41

Ar fi bine si pentru cazul inspectorilor sau a celor care indeplinesc conditiile de pensionare anticipata.
23Iun.2022

Alexandru 23 Iun. 2022 11:25:11

Maaare realizare pentru tineret sa ajunga directori de scoli, la dispozitia directa a ordinelor Inspectoratelor scolare si a Ministerului Educatiei!
Cat despre varsta... Acesta este un criteriu neesential. Conteaza capacitatea de a conduce, diplomatia si echilibrul pe care directorul le induce in colectivitatea de cadre didactice si evident, in primul rand caracterul acestuia.
Un om cu caracter indoielnic, care induce stres in colectivitatea de cadre didactice, care nu stie sa aplaneze conflicte, intrigi etcmulte induse de catre unii parinti, nu are ce cauta in functie de conducere.
22Iun.2022

Miriam 22 Iun. 2022 22:26:12

Directorii sa aiba voie 2 mandate!!!!! De ce presedintele are voie maxim 2 mandate si directorul 7 ????Chiar nu e posibil sa se schimbe legea?
22Iun.2022

Diana 22 Iun. 2022 20:53:07

Bine ar fi sa se autosesizeze careva si sa apara lege ca directorii sa aiba voie MAXIM 2 MANDATE ca presedintele. In Constanta sunt licee care au directoare lipite de scaun de peste 4 mandate si nici ca se lasa duse. Problema nu ar fi vasta experienta in hartiile cu care se acopera. Ci in atitudinea de patroana cu sclavi pe plantatie. Zici ca si-au cumparat scoala o data cu postul.
22Iun.2022

Gelu 22 Iun. 2022 14:42:42

In sfarsit o initiativa foarte buna. Peste tot cei cu functii , dupa implinirea varstei standard de pensionare faceau tot posibilul de a ramane pe post iar activitatea cf functiei era ineficienta ceva de fenul-lasa-ma sa te las- ca ei nu mai aveau nevoie de calificative.Singurul lor interes erau banii si cat mai multi posibil , de oriunde.
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Descarca GRATUIT
Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
 
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre CE, CAND si CUM sa inveti. Program si Sfaturi din invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
//