Cine poate beneficia de spor de stabilitate in invatamant. Conditii de acordare si metode de calcul

De Ana-Maria Tudor
la 29 Oct. 2015 Exclusiv
10 comentarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cine poate beneficia de spor de stabilitate in invatamant. Conditii de acordare si metode de calcul29Oct.2015

Cadrele didactice pot beneficia de spor de stabilitate daca au o vechime efectiva neintrerupta de 10 ani in invatamant. Pentru ca multi dintre cititorii nostri ne-au trimis numeroase scrisori la redactie cu nelamuririle pe care le au referitoare la sporul de stabilitate, vom incerca in materialul urmator sa raspundem principalelor intrebari pe aceasta tema.

1. Daca un cadru didactic cu peste 10 ani vechime in invatamant a fost un an in concediu pentru cresterea copilului mai poate beneficia de sporul de stabilitate, ori perioada de concediu este considerata ca intrerupere a vechimii efective de munca?

2. Conteaza norma didactica in stabilirea sporului de stabilitate in invatamant?

Analizand dispozitiile Legii 63/2011, apreciem ca sporul de stabilitate poate fi acordat cadrelor didactice si auxiliare pentru o vechime efectiva neintrerupta in invatamant de peste 10 ani.

Potrivit legislatiei in vigoare, perioadele in care personalul didactic si auxiliar s-a aflat in concediu fara plata acordat in conformitate cu prevederile legale in vigoare sau in concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, precum si perioada in care personalul didactic auxiliar a efectuat stagiul militar, dupa care s-a reintors la post NU intrerup vechimea in invatamant, dar nu constituie vechime efectiva in invatamant pentru acordarea sporului de stabilitate.

Apreciem ca vechimea efectiva neintrerupta reprezinta activitatea depusa in calitate de personal didactic auxiliar, cu contract de munca intr-o unitate sau institutie de invatamant ori intr-un inspectorat scolar, indiferent cand vechimea a fost realizata in mod neintrerupt.

Referitor la norma didactica, precizam ca aceasta nu reprezinta un criteriu de acordare a sporului de stabilitate, potrivit Legii 63/2011. La stabilirea vechimii efective de munca va fi luata in calcul durata efectiva, in numar de luni si ani de munca, nu si norma de lucru.

Sporul de stabilitate se calculeaza prin aplicarea procentului de 15% la salariul de baza.

Potrivit art. 3 din Legea 63/2011, modul de calcul pentru salariul de baza al personalului didactic auxiliar incadrat pe functiile prevazute in anexele nr. 3a si 3b la lege este urmatorul:

- salariul de incadrare al functiei didactice auxiliare cuprinde la nivelul fiecarui grad profesional/fiecarei trepte profesionale sporul pentru suprasolicitare neuropsihica;

- indemnizatia de conducere se calculeaza ca procent din salariul de incadrare al functiei didactice auxiliare prevazut in anexele nr. 3a sau 3b, dupa caz, la prezenta lege, devenind baza de calcul pentru celelalte sporuri si drepturi salariale;

- indemnizatia pentru personalul didactic auxiliar din invatamantul special se calculeaza prin aplicarea procentului de 15% la salariul de incadrare prevazut in anexa nr. 3b la lege si devine baza de calcul pentru celelalte sporuri si drepturi salariale;

- cuantumul gradatiei de merit se calculeaza prin aplicarea procentului de 25% la salariul de incadrare, care devine baza de calcul pentru celelalte sporuri si drepturi salariale;

Ana Maria Tudor


de Ana-Maria Tudor
Jurnalist - Educatie si Invatamant
5 ani de experienta in domeniul editorial
Specializari in Relatii Publice, Marketing si Managementul Afacerilor,
Educatie si Invatamant

Adresa de email: mariat@rs.ro

Sfaturi pentru Nota 10 - Titularizare si Definitivat

TITULARIZARE - Consiliere psihopedagogica


NOU! Va anuntam aparitia editoriala a celei mai recente lucrari specializate pentru pregatirea examenului de Titularizare la catedra de Consiliere Psihopedagogica.

20 de Teste REZOLVATE pentru pregatirea de nota 10

Realizata:
  •  in perfecta concordanta cu programa de examen elaborata de Ministerul Educatiei;
  •  dupa modelul testelor formulate de minister.
Pregatiti corect examenul de titularizare pentru ca efortul dvs. sa fie incununat de succes!

...Vezi AICI lista completa <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

spor spor stabilitate spor invatamant spor cadre didactice spor profesori


x

Lasa un raspuns




Comentarii [10 comentarii]Adauga comentariul tau

25Mai.2022

Nicaelena 25 Mai. 2022 09:23:55

citesc aici comentarii si nemultumiri in legatura cu sporul de stabilitate...sa va lamuresc eu:acest spor este blocat in edusal...nu il ia programul de salarii..pe de alta parte,legea salarizarii per 2017 a introdus vechimea didacticului auxiliar in salariu de baza.deci,suntem furati la salarii-stabilitate si vechime.de acest lucru trb.s se ocupe sindicatul.ce se intampla incalca legea..sa furi legal..
08Oct.2020

OFELIA 08 Oct. 2020 13:40:10

Am inteles ca acest spor nu se mai acorda din anul 2017,acum beneficiind doar cei care il primeau la data respectiva, insa sunt persoane care nu au beneficiat de el atunci desi se incadrau... ce se poate face acum???
23Sep.2020

Paraschiv Mariana 23 Sep. 2020 15:07:07

Buna ziua, sunt bibliotecar intr-o ?coal? gimnaziala din Br?ila, am 13 ani vechime neantrerupt? pe aceast? func?ie si nu am primit spor de stabilitate.Va rog sa ma andruma?i cum as putea sa rezolv aceast? problem?. Va multumesc!
19Ian.2020

Olaru Gabriela 19 Ian. 2020 19:17:33

Buna seara, lucrez intr-o unitate de invatamant de 11 ani, neintrerupt, sunt casier, deci fac parte din categoria de personal nedidactic. As dori sa ma lamuriti si pe mine de ce aceasta categorie de personal nu beneficiaza de acest spor. Nu este vorba oare de o discriminare intre angajati?
Platim cotizatie sindicala la fel ca toti ceilalti, dar drepturi.....nimic. De ce?
17Oct.2018

DASCALU IOANA 17 Oct. 2018 15:59:06

Am lucrat intr-o singura unitate de invatamant 18 ani -in categoria de personal didactic auxiliar. La 01.09.2018, am plecat la o alta unitate de invatamant pe post similar.
Intrebare: pierd sporul de stabilitate sau nu. astept raspunsul dv la adresa de email afisat mai sus.
Va multumesc mult
10Mar.2017

Raduca Viorica 10 Mar. 2017 21:38:07

Acum doi ani am fost in concediu de creștere copil . Din 2008 sunt ancadratã ca si cadru didactic auxiliar, iar sãptãmanã aceasta am aflat caca nu ma ancadrez in sporul de stabilitate deoarece am avut antreruperea pentru creștere copil.Chiar nu se pot lua masuricu privire la aceastã lege.
27Dec.2016

Man Cornelia 27 Dec. 2016 13:56:05

In judetul Arad acest spor de stabilitate nu exista, am intrebat la mai multe scoli , dar numeni nu stia nimic despre acest spor, culmea este ca ma incadrez in situatia de a putea beneficia de el .
26Feb.2016

Ioana Branea 26 Feb. 2016 09:24:34

Legea mi se pare discriminatorie. Dacã pleci cu bursã de cercetare, adio spor de stabilitate. Cu toate acestea, an anvãțãmantul universitar activitatea de cercetare este trecutã an fișa postului și evaluatã; mai mult, atarnã mai greu la evaluare decat activitatea didacticã. Așadar, cine se specializeazã este penalizat prin lege! Cine are copii, la fel!
30Oct.2015

Adi 30 Oct. 2015 18:11:10

Nu este vorba de discriminare intre barbati si femei? Femeile nasc, ca urmare au concediu de ingrijire copil. Nu inteleg de ce in Romania asta a noastra, a face un copil este egal cu a pierde o serie de drepturi salariale. Din aceeasi PROSTIE, la care nimeni nu se gandeste, am pierdut gradatia de merit pe 2 ani, gradatie pe care am castigat-o ca urmare a muncii mele pe o perioada de 4 ani lucrati anterior concediului de ingrijire. Cine da astfel de legi, ori sunt prosti, ori sunt barbati fara cap,misogini, ori sunt unii care se prefac ca nu inteleg ca femeile dau nastere dintr-o necesitate umana si sufleteasca, nu dintr-un moft. M-am saturat de legi negandite! Sa inteleg ca in Romania, a face un copil egal pedepse? Lamuriti-ma si pe mine, ca eu nu pricep, desi ma duce capul.
29Oct.2015

Vio Letta 29 Oct. 2015 15:49:54

Sunt titulara in invatamant incepand cu 01.09.2002, apoi in baza legii invatamantului de atunci am fost obligata la perfectionare pe o perioada de 4 ani, atat cat a durat perfectionarea prin universitate, fiind si beneficiara unei burse acordate de minister, pe baza unui contract intre Ministerul Invatamantului, ISJ Dolj si universitatea respectiva. Toate bune si frumoase pana la data de 01.09.2012 cand trebuia sa trec la transa de vechime de 10-14 ani in invatamant, respectiv 10-15 ani vechime in munca. Mi se "da peste nas" cu Legea 63/2011 ca ar avea putere retroactiva pentru perioada 2002-2006 cand am beneficiat de concediu de studii fara plata cu rezervarea catedrei, ca voi ramane la aceeasi transa de vechime de 6-10 ani, fara niciun spor, nici macar de vechime in munca de 15% cum ar fi fost normal. Nu am cerut spor de stabilitate, cu toate ca am desfasurat numai activitate in invatamant si in interesul invatamantului, dar de ce mi se fura vechimea in invatamant, daca legea invatamantului la data cand am fost la perfectionare, preciza ca activitatea in interesul invatamantului constituie vechime la catedra? De ce nu mi s-au dat macar cei 15% spor vechime in munca si am ramas tot cu 10%? Simplu, pentru ca se interpreteaza dupa cum bate vantul legea 63/2011. Contractul colectiv de munca unic la nivel de sector invatamant preuniversitar prevede ca perioada in care cadrele didactice aflate la perfectionare sa fie vechime in munca/specialitate. Am facut numeroase cereri catre scoala, catre inspectorat si nu au catadicsit macar sa raspunda. Apoi am devenit mama. Pe de o parte legea spune ca acest concediu pentru cresterea copilului reprezinta vechime in munca si in specialitate, legea 63/2011, ca nu este asa. Mai e varianta cu stagiul militar, dar asta e pusa sa se afle in treaba pentru ca armata nu mai e obligatorie, deci.... discriminate sunt in special femeile, care stau cu puiul lor sa-l alapteze si sa-l ingrijeasca. Ne mai vaitam de ce pleaca medicii si profesorii din tara sau de ce scade natalitatea tarii noastre? Profesoarele care devin mame sunt penalizate la salariu, mai mult, pentru ele timpul ramane in loc, ramanand la aceeasi transa de vechime.
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre CE, CAND si CUM sa inveti. Program si Sfaturi din invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//